Manapság egyre többen választják aplasztikai sebészetnyújtotta szolgáltatásokat, amennyiben szépülni szeretnének. Ezek a beavatkozások ugyan gyakran menthetnek életet is, hiszen szervi problémát is okozhat egy-egy deformitás, de a legtöbb plasztikai műtét mégis hiú okokból jön létre manapság. A soron következő 4 beavatkozás azonban nem vicc, és alaposan át kell gondolnia a döntését annak, aki alá akarja vetni magát ezeknek, ugyanis akár az életébe is kerülhet.

A plasztikai műtétek persze már önmagukban is számos veszélyt rejtenek. Akár egy egyszerű szilikonos arcfeltöltés is allergiás reakciót válthat ki, okozhat fertőzést, összecsomósodhat, vagy csupán lehet, hogy a szervezet nem jól reagál rá. Na, meg persze ott van az a lehetőség is, hogy a választott orvos nem a legképzettebb, és az áhított arc helyett eldeformálódva távozunk a klinikáról, amit már gyakran nem lehet helyrehozni.

1. Body lifting

A szóban forgó műtétet első sorban azok a nők és férfiak szokták kérvényezni, akik rövid idő alatt feltűnően sokat fogytak, így a bőrük megnyúlt, és rálóg a testükre. Rutineljárásnak tűnhet, valójában azonban nagyon is veszélyes. Ilyenkor egyszerre emelik meg ugyanis a hasat, a mellet, a feneket, és a nemi szervek környékét is. A beteg nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót kap a műtét közben, a gyógyulás azonban pokolian fájdalmas lehet. A beavatkozás azért fokozottan veszélyes, mert egyszerre több helyen szabják át a pácienst. A szakemberek szerint egy ilyen műtét előtt érdemes több orvossal is konzultálni, hogy érdemes-e belevágni.

2. Lipo, azaz zsírleszívás

Ez a műtét az előzőhöz hasonló módon a hogy fogyni vágyók körében népszerű. Az eljárás során a fölösleges zsírt távolítják el a páciensről, aki feszes bőrre és karcsú hasra áhítozik. A műtét azonban sok veszélyt rejt, hiszen a következtében vérrögök és tüdőproblémák alakulhatnak ki, illetve vezethet gyomorfal perforációhoz és szisztémás fertőzésekhez is.

3. Arcrekonstruáló műtétek

Ennek a beavatkozásnak számos fajtája van, sokan azonban nem elsősorban hiúságból, hanem azért veszik igénybe az emberek, mert az adott deformitás gátolja őket mindennapi életükben. Ugyan nem csak esztétikailag, de ezekben az esetekben egészségügyileg is indokoltak ezek a műtétek, némelyik fajtájuk egyenesen életveszélyes. Egy állkapocsműtét során például fokozott figyelemre van szükség, hiszen ezen a testrészünkön számtalan ér fut, így egy elhibázott metszés is veszélyeztetheti a beteg életét.

4. BBL, azaz fenéktöltés

Erről az eljárásról már korábban olvashattak nálunk. A lényege az, hogy a test különböző pontjain felhalmozódott zsírt a fenékbe töltik, kerekebb idomokat eredményezve. Azonban ahogy a hagyományos zsírleszívás, ez is számos ponton veszélyes, plusz abban az esetben, ha a fenék izomzatába fecskendezik a zsírt, még nagyobb a kockázat, hiszen ez zsírembóliát okozhat, magyarán a zsír a vérbe kerül, és eltömíti az ereket.

A fentebb említett eljárásokat tehát csak abban az esetben javasolják a szakemberek, ha valóban nincs más mód, amivel elérhető az áhított alak, hiszen például formás fenék építhető megfelelően végzett sporttal, amely nem csak az egészségre van pozitív hatással, de a vele járó veszélyek is jóvalta redukáltabbak.