Kevés olyan része van az életünknek, amire éppen nincsen hatással a tény, hogy járványügyi veszélyhelyzet van az országban, így nem meglepő, hogy a hivatalos ügyek intézésének is odavág. Valódi neve elhallgatását kérő, nagyvárosi anyakönyvvezető forrásunk (a továbbiakban: Mária) segítségével igyekeztünk feltérképezni a helyzetet.

Frissítés: március 27-én újabb intézkedéscsomagot jelentett be a kormány, ennek része az is, hogy (visszavonásig) házasságkötés és temetés csak szűk családi körben tartható.

Frissítés2: Interjúalanyunk jelezte, hogy többfelé, így náluk is teljesen megszűnt már az ügyfélfogadás; a korábban kapott időpontok sem érvényesek. Ha van folyamatban lévő ügyük, feltétlenül tájékozódjanak, van-e még hová menni vele.

Ha csak emiatt kattintott, akkor gyorsan itt a lényeg: 

akinek van időpontja esküvésre, az köthet házasságot, de a biztonság kedvéért kérdezzenek rá, mert a helyi szabályozás árnyalja a képet.

Van, ahol leállították, van, ahol az állami iránymutatás szerint száz főig megtartják, de legtöbb helyen az a gyakorlat, hogy megtartják az esküvőket, viszont szigorúan csak a párral és két tanúval.

„Aki most találta ki, hogy össze szeretne házasodni, nem sok jóra számíthat. Ugyanúgy helyi döntés, de tudtommal Budapesten sehol nem vesznek fel új házassági szándékbejelentéseket, vidéken is csak elvétve találsz olyan települést, aki fogad új párokat, azt is csak nyomós indokkal” – mondta el Mária.

 Tapasztalata szerint sokan halasztják az esküvőjüket, főleg azok a párok, akik szép, tartalmas eseményt szerettek volna bulival, családdal, barátokkal. Ez abból is fakad, hogy a vendéglátóhelyek kényszerültek visszamondani ezeket a lagzikat. „Itt a párok egy része úgy dönt, hogy azért a házasságot megkötik két tanúval, és majd később visszatérnek a bulira, de sokat az egész eseményt halasztják el házasságkötésestül, lakodalmastul.” A megürült helyekre a múlt héten lemondás után egy órán belül jelentkezett más, aki későbbről (áprilisról, májusról) előrehozta az esküvőjét, félve attól, hogy egy esetleges országos rendelkezés megtiltja majd a házasságkötéseket is a jövőben.

Nagyon kell vigyorognom

Az események menetében amúgy nincs változás, mert nem változott a jogszabály sem, ami előírja, hogyan kell intézni ezeket az ügyeket. A maszk viselése persze újdonság, amikor pedig nemcsak az anyakönyvvezető, hanem a házasulandók és a tanúk is ebben vannak, az egészen sajátos hangulatot eredményez. „Meg is jegyeztem, hogy jó dolog a rosszban: nagyon kell vigyorognom, hogy ez látszódjon a szememen, és ez óhatatlanul is jó hatással van a lelkemre. Apukám mondását sok párnak átadtam szombaton, miszerint a házasság kemény dolog. Ez abban is megnyilvánul, hogy mostantól mindent el fognak egymástól kapni... Ezt rendszerint az első csók után mondtam el azoknak a pároknak, akiknél éreztem, hogy lehet.”

Azok a párok viszont, akik maszkban és kesztyűben mennek esküdni, se első hitvesi csókot nem tudnak váltani, se gyűrűt nem tudnak húzni egymás ujjára, nekik tényleg csak a hivatalos rész jutott, ami szigorúan a két igen kimondása.

Ilyenkor azért éreztük, hogy ez most tényleg rendkívüli helyzet, ilyen lehetett a háborús időkben is, amikor volt olyan nap, hogy egy kerületben ötvenhat (!!!) esküvő köttetett. Na ott semmi csicsára nem volt idő és lehetőség, az biztos.

De mivel a házasság hivatalosan a két igennel megköttetik, így valójában ezekre a dolgokra nincs szükség. Már az aláírásra sincs.

Mária és kollégái kaptak maszkot és gumikesztyűt a munkahelyükön (ez nem mindenhol van így), kötelező felkészülni, mielőtt ügyféllel találkoznak.  „Leszólnak az ügyintézőnek a portáról, hogy jöttek hozzá, ő pedig 10 perces bemosakodás, beöltözködés, aztán már indul is! Mintha műteni menne. De ez így van jól.”

És ha mást szeretnék? 

Bár a szokásos eljárásokban semmi nem változott, a halasztható dolgokat most nem tudják intézni az ügyfelek. Félfogadás is csak néhány helyen van az országban, ahol van, ott sem nagyon találkozni ügyintézővel – legtöbbször kifejezetten a halálesetek bejelentésére, vagy kivonatok igénylésére korlátozódik a munka. Mária azt mondja, az emberek általában megértik, hogy ez most rendkívüli helyzet.

De azért kaptunk már olyan nyávogást a telefonba, miután megtudta az illető, hogy most bizonytalan ideig nincs lehetősége házassági nevet változtatni, hogy: "...úristen, hát meddig fog ez tartani?!?" Mindezt azzal félre nem érthető éllel, hogy ezek meg mit rinyálnak? Nagyon sokan gondolják azt, hogy most szeretnék megváltoztatni a születési, házassági nevüket, de tudtommal erre országosan sehol nincs lehetőség.

Illetve sokan voltak olyanok is, akik otthonlétükben fedezték fel, hogy nincsenek meg az anyakönyvi kivonataik, így azonnal pótolni kell ezt a hiányosságot... Ezektől az ügyfelektől is megértést és türelmet kérünk.

Érdekesség: az apasági nyilatkozatok is majdnem mindenhol a halasztható kategóriába kerültek – ha a szülők nem házasok, ilyet kell írni ahhoz, hogy a születendő gyerekeket az apja nevére anyakönyvezzék.  „Akik kaptak már időpontot rá korábban azokat felveszik, de új időpontot nem nagyon lehet kapni. A gyermek anyakönyvezése megtörténhet apa adatai nélkül (ilyenkor az anya családi nevét kapja), és majd a veszélyhelyzet után lehet utólagos apait tenni, amivel majd tisztázódik a családi jogállás” – ami valószínűleg elég menő adalék lesz tizen-egynéhány év múlva az amúgy is karantén idején született gyerekek sztorijaihoz.

Illetve elképzelhető, hogy a Velvet olvasói ebben a kérdésben kevésbé érintettek, de az állampolgársági eskütételek mindenhol elmaradnak, ami érthető, hiszen amíg nem tesznek esküt, nem magyar állampolgárok, be sem utazhatnak az országba, ha nincsen itteni lakcímük. És gyakran nincs: „tapasztalatom szerint az eskütevők nagyjából felének nincs Magyarországon lakcíme, tehát sokszor csak az eskütételre utaznak ide, majd az eskü letétele után vissza, a saját országukba”.

Van maszkos esküvői fotója? Gumikesztyűs ujjára húztak gyűrűt?
Küldjön róla képet!

(Borítókép: Esküvő az olaszországi Nápolyban a járvány ideje alatt 2020. március 20-án.)