Két sajtóközlemény is érkezett a szerkesztőségünkbe a napokban, amely témáját tekintve a Randiblogba illik, és a koronavírusnak a hazai helyzetre gyakorolt hatásával foglalkozik. Az egyiknek a témája az esküvőszervezés, a másiké a társkeresés, és természetesen mindkét területet érinti a járvány, hiszen amíg a betegség megfékezése érdekében otthon kell mindenkinek maradnia, addig nem nagyon lehet randizni, esküvőt tartani pedig végképp nem.

Esküvőszervezés vs koronavírus

Az első sajtóközlemény az Esküvőtippek.hu-tól érkezett, és azzal foglalkozik, hogy mire számíthatnak azok a párok, akik erre a szezonra tűzték ki a lakodalmuk időpontját (a nagyobb esküvőket legalább egy évre előre el kell kezdeni tervezni, így aki az idén nyári szezonban mondaná ki az igent, az minden bizonnyal már 2019-ben nekilátott a szervezésnek). Nos, a sajtóközleményből az derül ki, hogy az áprilisi-májusi esküvők megtartására most már kicsi az esély, de a júniusi-júliusi időpontot választott párok kb. fele reménykedik még, hogy megtarthatják majd a lakodalmat, a többiek új időpontot keresnek.

Egy esküvő költségei között az egyik legnagyobb tétel a helyszínbérlés szokott lenni, és a sajtóközlemény szerint a legtöbb szolgáltató most azon van, hogy a párokkal együtt próbáljanak új időpontot keresni a nyár második felére, őszre, vagy akár télre, illetve a 2021-es szezonra. A házasulandóknak anyagilag az éri meg jobban, ha lemondás helyett elnapolják a lakodalmukat.

Az esküvőkre vonatkozó sajtóközleményt az alábbi keretesben lehet elolvasni, az alatt pedig folytatjuk egy társkeresésre vonatkozó, friss közvélemény-kutatás adataival.

Lefújt lagzik: ezzel kell számolnia a pároknak a koronavírus miatt

Lemondják? Átfoglalják? Esetleg a helyzet ellenére is egybekelnek a tavasszal? Az utóbbi napok történései komoly dilemma elé állították a házasuló párokat. Az Esküvőtippek.hu segítségével szolgáltatókhoz fordultunk, hogy kiderítsük, mivel számolhatnak azok, akik nem reszkírozzák meg a fél éven belüli nagy napot.

Az senki számára sem meglepetés, hogy a veszélyhelyzet többek között a tavaszi esküvőszezont is keresztülhúzza: kicsi az esély rá, hogy már április-májusban a nagyobb létszámú lagzik megtarthatók legyenek. A létszámkorláton túl bonyolítja a szervezést a határzár is, hiszen senki nem tudja, mikortól fogadhatnának külföldi meghívottakat.

A nagy kérdés jelen pillanatban: halasztás vagy teljes visszakozás?

A párok jellemzően nyár végére, őszre teszik át a nagy napot, de az sem ritkaság, hogy 2021-re halasztják” – számol be friss adatok alapján Szakál Martin, az Esküvőtippek.hu esküvőszakmai platform munkatársa. – „Ami a júniust és a júliust illeti, a házasulók nagyságrendileg fele-fele arányban mondják le az esküvőjüket, illetve reménykednek a helyzet jobbra fordulásában. Egyelőre többen keresnek új időpontot, mint ahányan teljesen lefújják a rendezvényt.” Szakál Martin megnyugtatólag hozzátette: „Partnereink tájékoztattak: a folyamatosan beérkező ajánlatkérésekre, ahogyan eddig is, a lehető leggyorsabban fognak válaszolni. Előtérbe helyezik az átfoglalandó esküvőket, de továbbra is várják a egybekelést fontolgató jegyeseket.”

Akkor tehát minden pár bukja a pénzét?

Nem feltétlenül. Ez azon is múlik, sikerül-e új időpontot egyeztetni a szolgáltatókkal, és ha igen, milyen feltételek mellett. A Normafa Rendezvényház képviseletében Dr. Székely Tímea együttműködésről számolt be: „Mind megpróbálunk rugalmasak lenni, a teljes törlés helyett szívesebben keresünk a párokkal inkább új időpontot. Mindenkinek ez az érdeke, anyagilag ezzel járhatnak a legjobban a párok, velünk egyetemben. Az eddigi tapasztalatunk nagyon pozitív, a párok is igyekeznek alkalmazkodni a körülményekhez.”

Szakál Martin az Esküvőtippek platform nagyobb merítése alapján megerősítette, hogy ez a jellemző hozzáállás: „Szolgáltatóink általában ingyenes lemondási lehetőséget biztosítanak, ráadásul minden előre megrendelt eszköz – így például az esküvői ruha is – felhasználható a későbbiekben. A legbölcsebb most, ha a párok kivárásra játszanak: általában dátumhoz kötött, hogy a lemondás mikortól kötbéres, addig a dátumig még bármi történhet. Ha mégsem látják reálisnak a ceremónia megtartását, az utolsó pillanatban is le lehet azt mondani.” Itt szögezzük le azonban, hogy általános szabály nincs, a szolgáltatók a saját, szerződésben rögzített feltételeik szerint működnek.

Mi a helyzet azokkal, akik már most kitűznék az új időpontot?

Popovics György ceremóniamester azt tanácsolja, bátran válasszanak hétköznapot! Már csak azért is, mert ezzel előnybe kerülnek, ha a járvány elvonultával a házasulandók megtöltik a szolgáltatók naptárát – a hétvégi napokat stoppolják le elsőnek. „Még mindig él a sztereotípia, hogy az esküvőket pénteken vagy hétvégén érdemes tartani, pedig gondoljunk csak bele: az igazán fontos rokonok, barátok valószínűleg megoldják a hétköznapi időpontot a kedvünkért. Érdemes novemberi, decemberi dátumokban is gondolkodni, hiszen manapság a téli esküvő is egyre népszerűbb, simán versenybe száll az időnként túl forró nyári napokkal.” – hívta fel rá a figyelmet.

Öröm az ürömben: végre van idő tervezni, használjátok ki!

Napjainkban az irodai munkavállalók többsége már otthonról dolgozik, és ha az európai helyzetet vesszük górcső alá, akkor számíthatunk arra, hogy hamarosan az egyéb területeken dolgozók is otthonmaradásra kényszerülnek. Ezt az időt ki is lehet ám használni, amely alatt a párok újratervezhetik az esküvőjüket, és időnek teljében egyeztethetnek a szolgáltatóikkal, közös megoldást keresve.

Ha még nincs konkrét dátum a nagy napra, akkor is megéri egyeztetni a fotóssal, cukrásszal, esetleg fodrásszal, hogy tudjátok, mennyivel előre jelezhetitek felé a rendelési igényeteket. Nem utolsó sorban ezzel a szolgáltatót is segítitek, aki ebből láthatja, a válság után mekkora kereslet mutatkozhat a munkájára.

 Társkeresés vs koronavírus

A Randivonal.hu kérdőívére a héten 1500 olyan embert válaszolt, akik az interneten próbálnak társat keresni. Az erre vonatkozó sajtóközleményből a legérdekesebb adat, hogy bár a járvány idején nem tanácsos két méternél közelebb megközelíteni bárkit, a férfiak kétharmada mégis azt mondja, ő azért továbbra is szívesen találkozna kiszemelt randipartnerével. A nők óvatosabbak, közülük csak 30% mondja ugyanezt, és a többség azt mondja, a találkozással inkább megvárná a járvány végét, addig az online kommunikációt részesítve előnyben.

A felmérésből kiderül, hogy bár a járvány miatt csökkent ugyan valamennyire az ismerkedési kedv, a változás nem különösebben drasztikus: csak minden ötödik társkereső mondta azt, hogy most kevésbé szeretne ismerkedni ilyen körülmények között. Mások ezen kívül azt mondják, hogy most méginkább egyedül érzik magukat, pont ezért most jobban igénylik az ismerkedést, mint korábban. A részletek alább a sajtóközleményben.

A járvány hozza össze az interneten társat keresőket?

Március 17-én arról kérdezte társkeresőit a Randivonal.hu, hogy hogyan hatott életükre a koronavírus járvány, valamint hogyan befolyásolták ismerkedési szokásaikat az elmúlt napokban végbement változások. 1500 online társat kereső válaszolt a kérdőívre, amiből több érdekesség is kiderül.

A többségnek felfordult az élete

A jelenleg online társat keresők ötödének egyelőre semmilyen módon nem változtatta meg a mindennapjait a járványhelyzet, ugyanúgy dolgoznak, ugyanúgy élnek, mint korábban. A kérdőívet kitöltők közel felének eddig még csak kevésbé befolyásolta az életét a koronavírus, a fennmaradó csoport számára (10-ből 4 társkeresőnek) viszont nagyon felfordult az élete az elmúlt napok során. Sőt, minden nyolcadik társkereső arról számolt be, hogy számukra bizony minden a feje tetejére állt. A fővárosban élőknek, a nőknek és a diplomásoknak változott meg leginkább az élete március eleje óta és ők is azok, akik a legtöbb programjukat lemondták mostanában.

Randi vagy nem randi?

A férfiak kétharmada továbbra is találkozna személyesen kiszemelt randi partnerével, a nőknél ez csupán 30%, tehát ők az óvatosabbak. A férfiak ráadásul nem is várnának sokáig, már a napokban le is szerveznék az első randit. A nők inkább kivárnák a járvány végét, addig csak telefonon és online érintkeznének. De ha már összejönne a személyes találka, a férfiak jobban figyelnének a személyes érintkezésre. Minden második férfi biztosan nem adna puszit partnerének (hölgyeknél csupán minden negyedikük állította ugyanezt). A férfiak bátrabbak tehát, de tudatosabban is viselkednének randihelyzetben.

A fiatalabbak inkább kimozdulnának, de jobban is figyelnének a randin

Nem meglepő módon a fiatalabb korosztály, a húszasok és a harmincasok inkább találkozgatnának személyesen, mint az idősebb társkeresők, azonban a személyes találkozó során ők azok, akik jobban figyelnének a személyes érintkezés minimalizálására.

A kérdőív eredményéből egyértelműen látszik, hogy ebben az időszakban is nagy igény van az egyedülállók részéről, hogy ismerkedjenek, beszélgessenek másokkal (legfeljebb egy darabig csak online vagy telefonon tennék ezt meg). Csupán minden ötödik társkereső állította azt, hogy ő most bizony kevésbé szeretne ismerkedni, a többiek ugyanúgy társat szeretnének találni maguknak. Ráadásul többen egyenesen azt említették, hogy ebben a számukra nehezebb helyzetben még sokkal nagyobb is az igényük arra, hogy másokat megismerjenek.

Az online társkeresésre a jelek szerint ambivalensen hat a koronavírus okozta felfordulás, de az a fenti felmérésből is kiderült, hogy sokak számára továbbra is ez maradt szinte az egyetlen módja annak, hogy másokat megismerjenek, ami valószínűleg a magányosság érzetét is csökkenti számukra.

Ön ismerkedett/randizott már, amióta tart a járvány? Van kedve elmesélni? Ha igen, írjon nekünk:
randi@mail.velvet.hu