Tudta, hogy Marilyn Monroe egy magyar származású bőrgyógyász, Dr. László Ernő arcápolási előírásait követte? Az orvos feljegyzéseit nemrég kiállították volna az egyik amerikai, szépségápolási témájú múzeumban, de a koronavírus miatt a tárlat nem nyithatott meg. Szerencsére azonban a múzeum az Instagram-oldalán megmutatta azt a papírt, amin Dr. László személyesen Monroe-ra szabott bőrápolási javaslatai olvashatók.

Na de először is: ki volt László Ernő?

Dr. László Ernő a ma már Szlovákiához tartozó Nyitrazsámbokréten született 1879-ben, de Budapesten nőtt fel. A Magyar Királyi Orvostudományi Egyetem Bőrgyógyászati karán tanult, majd klinikai tanulmányait Berlinben végezte majd Berlinben tanult, 1921-ben doktorált. Első híres páciense 1920-ban Stefánia belga királyi hercegnő, Sissy menye volt, akinek aknés bőrét gyógyította meg. Ugyanabban az évben kereste meg Gombaszögi Frida színésznő is, akit egy visszautasított udvarlója lőtt arcon. Őt is sikeresen tudta kezelni, eközben pedig megismerte a testvérét, Irént, aki ugyancsak színésznő volt - de a férfi kedvéért ott hagyta a színpadot, együtt dolgoztak, 1929. december 24-én összeházasodtak. 1927-ben Budapesten nyitott klinikát a testvérével, az ugyancsak orvos László Vilmossal, amely rövid idő alatt kedvelt lett Európa felsőbb köreiben.

1939-ben emigrált, New Yorkba költözött, ahol ugyancsak megnyitott egy klinikát. Orvosi engedélyt nem szerzett, mert képtelen volt magasabb szinten elsajátítani az angol nyelvet, így le sem tudott vizsgázni. Az amerikai állampolgárságot viszont megszerezte. Megalapította viszont (több társtulajdonossal) az Erno Laszlo Institute-ot, amellyel (otthoni klinikájához hasonlatosan) az elitet célozta, ehhez mérten magas árakkal dolgozott (az ötvenes években 75 dollár volt egyetlen konzultáció), és ajánlás kellett ahhoz, hogy valakivel egyáltalán szóba álljanak. Számításai bejöttek: vendégei közt volt Greta Garbo, Truman Capote, Audrey Hepburn, Jacqueline Kennedy Onassis. Kozmetikumai a mai napig kaphatók. (Felesége 1967-ben bekövetkezett halála után sokat utazott. Második nejét 1970-ben vette el, három évvel később hunyt el, Svájcban.)

Forrás: ernolaszlo.com, Wikipedia.

 Dr. László Ernő azt írta, Monroe-nak reggelente először meleg vízzel kell arcot és nyakat mosnia , majd az orvos saját fejlesztésű szappanjával habot képezni a kezén, és ezzel bedörzsölni az arcát. Öblítés után László zsíros és normál arcbőrre szánt bőrápolójával kellett arcot mosni, kivéve a szemkörnyéket, amire megint egy másik kencét ajánlott. Ezután pedig már csak a szintén László-alkotta púdert kellett felvinnie egy nagy pamaccsal az arcára és nyakára. 

A bőrgyógyász a különböző nyilvános megjelenéseihez is egy hasonló procedúrát ajánlott, lefekvés előtt azonban már egy másik rituálét tanácsolt. Először egy előtisztító olajjal (ami ma 27 ezer forintba kerül) kellett eltávolítania bőréről az egész nap rárakodott szennyeződéseket. Ezután egy 40 ezer forintos krém következett, amit szintén az egész arcára és nyakára fel kellett vinnie. Ez a sáfrányos olajmagot is tartalmazó csodakrém elvileg lággyá, cinktartalma miatt pedig fiatallá varázsolta Monroe bőrét. Ezt követően már csak egy nyugtató hatású tonik következett (ami ma már más formában kapható, de körülbelül 35 ezer forintba kerül), aztán uzsgyi az ágy. 

Egy kis fejszámolás után kiderül, hogy Monroe lefekvés előtti szépészeti rituáléjához használt termékek mai áron körülbelül 100 ezer forintjába kerülhettek. 

Dr. László emellett még arra is kitért a papíron, milyen ételeket kellett mellőznie Monroe-nak, ha azt akarta, hogy szép bőre legyen. Az osztriga, a kagyló, az olívabogyó, a csokoládé és a különböző csonthéjas magvak is tiltólistán voltak. Ezek pedig nemcsak egyszerű kérések voltak: László megkövetelte a szigorú diéta betartását, és egyből, kliensei arcára pillantva kiszúrta, ha valaki megszegte az utasításait.