Idén ugyan elmaradt az Eurovízió a koronavírus miatt, a dalverseny kedvelőinek nem kell szomorkodnia, hamarosan dupla adagot kaphatnak a show-ból: az USA-nak is bejött a vetélkedő koncepciója, ezért megalapították az American Song Contest-et (Amerikai Dalverseny), az Eurovízió tengerentúli kistestvérét, írja a CNN.

A CNN szerint az első „amerikai Eurovíziót” jövőre rendezik meg, a műsorban értelemszerűen nem országok, hanem államok fognak egymással versenyezni. Öt-tíz körben mérkőznének meg a versenyzők, lesz egy elődöntő és egy finálé is, utóbbi a tervek szerint a karácsonyi ünnepek környékén.  Martin Österdahl, az Eurovízió igazgatója szerint a dalverseny, aminek például az ABBA vagy Céline Dion is köszönheti a hírnevét, egyre nagyobb népszerűségnek örvend, úgyhogy legfőbb ideje volt, hogy legyen egy „testvér-rendezvénye” Amerikában. 

A zene szeretete univerzális jelenség, ha különböző műfajokat különböző stílusokban ünnepeljük, akkor az átível minden határon, és egyesíti az embereket. Nagyon izgatottak vagyunk, amiért megtaláltuk a megfelelő partnert, akinek egy olyan műsort tudtunk ajánlani, amit az Eurovízió nemzetközi rajongóserege is szeretettel fogad majd.

Az amerikai változatban, csakúgy, mint az eredetiben, minden professzionális énekes indulhat, egyedül, vagy (maximum hat fős) csapatban. Az 50 államot összesen 50 zenész képviseli majd, akik kiválasztásában egy szakmai zsűri fog segédkezni.