A TikTok a Musically és a Dubsmash alkalmazások utódjaként robbant be 2016-ban. Az applikáció hamar elképesztően népszerű lett, a karantén alatt pedig újra felértékelődött. A táncos és szórakoztató-mémelendő videók mellett azonban enyhén szólva is indokolatlan, vagy éppen életveszélyes trendek is jó ideje tartják magukat.

Szépségtippek

Az alkalmazás egyik legnépszerűbb videóformája különböző szépészeti praktikákat sorakoztat fel. A sminkelésben jártas lányok megmutatták már például azt, hogyan végezzünk magunkon sebészetmentes arcplasztikát (némi korrektorral és szemhéjpúderral), vagy éppen szemöldök liftinget. A szóban forgó típus azonban több sebből is vérzik, ugyanis a TikTokon számos arcszépítő filter létezik, amelyeket a lányok arra használnak fel, hogy hamis „life hackeket” kreáljanak, átverve ezzel a többi felhasználót. Olyasmikre buzdítják egymást, mint hogy fessenek hajat szövegkiemelővel, vagy nagyobbítsák meg a szájukat úgy, hogy hajgumit kötnek a felső ajkuk köré. De persze ez még csak a jéghegy csúcsa.

Pisild össze magad kihívás... igen

Aktuálisan az egyik legindokolatlanabb kihívás során a résztvevők beállnak a tükör elé, majd a „pisild össze magad” kiáltással valóban meg is teszik a dolgot. Állítólag akad, aki csak valamilyen módon vizet vezet a nadrágjába, de ez utóbbi megoldás sem túl bizalomgerjesztő, nem beszélve a természetes megoldásról.

A müzlikihívás

A szóban forgó vicceskedés nem a TikTok szüleménye, valószínűleg már jóval a megjelenése előtt is volt olyan baráti társaság, akik kipróbálták, hogy úgy adagolnak tejet és gabonapelyhet valamelyikük szájába, mintha az egy tál lenne. Ugyan a kihívás tartogathat magában veszélyeket a fulladás miatt, elsősorban inkább azért nem jó ötlet, mert hatalmas felfordulást lehet vele okozni, és mivel egyesek képesek kanállal enni a végterméket, nem is túl higiénikus.

A pénzkihívás

Ez a trend már jóval veszélyesebb, mint az előző. A fiatalok ugyanis itt pénzt helyeznek konnektorok közvetlen közelébe, amivel életveszélynek teszik ki magukat. Nem meglepő módon fennáll a veszélye annak, hogy halálos áramütés éri őket, de arra is volt már példa, hogy ilyen hülyéskedéssel tüzet okoztak egy iskolában. Sajnos az árammal nem csak eképpen játszanak a platformon rendszeresen. Van, aki hullámcsattal birizgálja a hosszabbítókat, és olyan is, aki töltővel és USB-vel okoz zárlatot a lakásban.

A koponyatörő

A most következő őrület a szó szoros értelmében is őrületnek számít. Három ember kell hozzá, közülük pedig egy nem tudja, mi fog történni. A sorban állók szélső két tagja azt adja be a középső félnek, hogy háromig számolnak, aztán együtt felugranak, mire a gyanútlan tag így tesz, a másik kettő pedig kirúgja alóla a lábát. Volt rá példa, hogy két srác a saját anyjával játszotta el a dolgot. Nyilván nem kell kiemelnünk, hogy egy rosszul földet érő delikvens akár azonnal bele is halhat a magukat viccesnek gondoló szélső felek beteg humorába.

A szerecsendió-trip

Ez a kihívás talán a legveszélyesebb a felsoroltak közül. A karantén alatt érett be az a különös trend, amely során a résztvevők vízzel hígítottak fel egy nagyobb adag szerecsendiót, aminek hatására brutálisan erős hallucinációik lettek. Az  „élményről” többen is beszámoltak, és mind azt tanácsolták, senki se csinálja utánuk. Volt, aki napokon át aludt kisebb ébredésekkel, amikor is szörnyű dolgokat láttatott velük a fűszer, és két hétbe telt, míg a toxinok kiürültek a szervezetéből. A szerecsendió ugyanis nagy dózisban drognak minősül, erős hallucinációkat és szervi elégtelenségeket okozhat, de akár halálhoz is vezethet a túladagolása.

Az említett kihívások legnagyobb veszélye egyébként nem csak abban rejlik, hogy önmagukban is nagy a rizikófaktoruk, hanem hogy a platformot nagy számban használják gyerekek, akik kíváncsiak, és nem feltétlenül gondolják végig, mit érdemes, és mit nem szabad kipróbálniuk.

Ami magát az alkalmazást illeti, Indiában és Amerikában is betiltották már arra hivatkozva, hogy a TikTok a kínai kommunista párt számára gyűjt információkat. Az biztos, hogy valahogyan át fogják alakítani az appot, mert gyakorlatilag lehetetlen kordában tartani rajta a sok értelmetlen és veszélyes „kihívást”.