Ismét felkapta a sajtó (megírtuk) Kabát Péter történetét, amely szerint honvédos korszakában egyik barátja biztatására ő és tizennégy társa egymás után szexeltek egy lánnyal, aki csak azért volt kapható a gruppenszexre, mert így akart imponálni Kabát barátjának, akibe szerelmes volt. Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológusnőt kérdeztük, milyen hatásai vannak, ha a mainstream médiába ilyen szexuális történetek kerülnek, és mikortól számít egy nemi aktus nemi erőszaknak. Interjú.

Bár Kabát Péter orgiás vallomása végül nem került adásba, mégis kiszivárgott a cenzúrázott történet [és a korábban kiadott könyvében is leírta]. Mit gondolsz arról, hogy egy celeb miatt ilyen szexuális viselkedés került a mainstream médiába?

A média alakítja, formálja a közízlést, elfogadhatóvá és természetessé tesz dolgokat. A gangbang a hardcore pornó egyik műfaja, ami jelentős mértékű testi és nem kevésbé jelentős lelki sérülést okoz elszenvedőinek. Igen, ezt a szót használtam, mert ugye senki nem gondolhatja azt, hogy a filmben szereplő nő számára ez valóban élvezet. 

Leginkább talán a középkori kínzások példájával élve a túlitatásához hasonlítanám: különbség van aközött, ha valaki egy pohár vízzel csillapítja a szomját, vagy egy tölcséren keresztül több litert töltenek a gyomrába.

Egy ilyen vagy ehhez hasonló esetben mikor lehet orgiáról és mikor csoportos nemi erőszakról beszélni?

Erőszak a visszaélés bármilyen formája: ezért beszélhetünk a testi fölénnyel, a hatalommal, a kiszolgáltatottsággal, vagy a másik érzelmeivel való visszaélésről is, még ha utóbbi nem is jogi kategória. A szerelem állapotában való „beszámíthatatlanságot” azonban jelzi az ilyen indokokból elkövetett gyilkosság enyhébb megítélése is.

A történetben szereplő szerelmes lány jóllehet, beleegyezett a csoportos szexbe, viszont teljesen biztos, hogy traumaként élte meg, hogy a testét ennyien használták. Vélhetően feledni akarja, szégyenként és rémálomként gondol rá, és utólag nem érti, hogyan egyezhetett bele.

Egyre nagyobb szexuális szabadságban élünk, de szerinted hol kell a határokat lefektetni? Miről beszélhet és miről nem beszélhet egy sztár/közszereplő?

Egy, a serdülők számára példaképként állított személy esetében semmi szín alatt nem lehet a szélsőséges szexuális viselkedésétől hangos a sajtó. A kamaszkor a választások, elköteleződések időszaka, szinte elképzelhetetlen idolok nélkül – amiben a sportolók kiemelt és jellemzően pozitív szerepet játszanak.

Mi izgathat egy férfit egy ilyen felállásban? Lehetséges, hogy akár a többi férfitársa is izgalomba hozza, vagy a többi férfi jelenléte nem oszt nem szoroz a szexuális élményükön?

A szexuális ingerek – legyen az a másik izgalma, egy aktus látványa, vagy vonzó test, illetve helyzet – szinte automatikusan izgalmat váltanak ki, amennyiben ellenérzés, undor nem nyomja el, nem gátolja le. Minél több extrém pornót néz valaki, annál inkább természetesként éli meg az ott látottakat és motivált a kipróbálására. Ezért veszélyesek az erőszakot és perverz, gyakran vérfertőző együttlétet bemutató pornográf tartalmak, ami mellett a „szimpla”, kapcsolaton belüli szex egyre inkább unalmassá válik.

Tegyük fel, hogy az érintett nő később megbánta ezt a szexuális tapasztalatot. Mit tanácsolsz azoknak a nőknek, akik ehhez hasonló élményen estek át, hogyan tudják feldolgozni a történteket?

Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek legnagyobb terhe, hogy az áldozat nem érti utólag, hogy miképp egyezhetett bele, illetve miért nem állt jobban ellen. Tegyük hozzá, húsz férfinek fizikailag ellenállni szinte lehetetlen. Ezért a legfontosabb az önvád feloldása, a bűntudatmentesítés, emellett sokat segíthet a pszichoterápia a traumaként megélt helyzet feldolgozására. A pszichológus áldozatnak és nem bűnösnek tekinti.