Ezen a héten csütörtökön van Amerikában a hálaadás napja, másnap pedig az Európában még elterjedtebb black Friday, amikor általában nagy leárazásokkal indul a karácsonyi készülődés. Ezekről beszélgettünk Lakatos Márk stylist-műsorvezetővel egy telefoninterjúban: én az otthoni irodámból, a számítógép elől indítottam a hívást, hogy ő ekkor éppen hol volt – az is kiderül alább, de ennél sokkal fontosabb témák is szóba kerültek az eheti ünnepek kapcsán.

Hogyan viszonyulsz az olyan Amerikából érkezett, számunkra még relatíve új ünnepekhez, mint a halloween és hálaadás?

Engem túlzottan nem érdekelnek ezek a típusú ünnepek. A halloween nagyon jó alkalom az embereknek arra, hogy kipróbálják, milyen lenne drag queennek lenni, de én ezt 20 éves koromban Madridban Pedro Almodóvarral már megtapasztaltam, szóval a halloween nekem túl nagy cirkuszt már nem jelent.

Na és a hálaadás?

Sok közöm ahhoz sincs, de pont az édesapámmal beszélgettem ma, akivel régóta nem beszélgettünk ilyen jót, és ő felolvasott nekem egy mondást a háláról Senecától:

aki jót tett, hallgasson, beszéljen róla az, aki kapta.

Tudom, hogy ez a hálaadás-ünnep nem pont erről szól, de ez a mondat engem nagyon megérintett ma. Már csak azért is, mert az idei év különösen nehéz volt mindenkinek, és ezért különösen fontos megpróbálni hálát érezni az év minden napján azért, hogy mik vagyunk, kik vagyunk, mit csinálunk, hol tartunk. Nekem se megy ez mindig egyébként.

Azt szokták mondani, hogy jót tesz, ha az ember felsorol három dolgot, amiért hálás. Tudnál most kapásból három ilyen dolgot mondani?

Most például hálás vagyok azért, hogy éppen a kádban ülök, a víz fel van turbózva egy fantasztikus fürdőbombával, és nézem a kádból a kivilágított Parlamentet. Ehelyett sopánkodhatnék azon, hogy kijárási korlátozások vannak, nagyon szomorú, hogy milyen sokan meghalnak ebben a betegségben, felcseszhetném az agyam azon, hogy mekkora őrület lett ebből a járványból, kesereghetnék azon, hogy nem voltak fesztiválok, nem tudtam utazni egész évben… A hála az, hogy megtalálom, hogy mi az, amit viszont megteremtettem magamnak, ami jó döntésem volt, ami jó ötletem volt, ami örömet okozott. Meg kell találni azokat a pillanatokat, amikre az ember azt mondja, hogy hálás vagyok, hogy ez most így létrejött.

Ez még csak egy volt...!

Sokat tudnék sorolni, de hogy még egy példát mondjak: nagy hálát érzek azért, hogy azután az elképesztő harc és viszály után, amit az édesapámmal évtizedeken keresztül megéltem, ma volt egy pillanat, amikor a beszélgetésünk közben azt éreztem, hogy már nem szorul ösztönösen ökölbe a gyomrom, mint ahogy ez régen sokáig történt. Hanem nyugodt és mondhatni felhőtlen hangulatban tudtunk beszélni. Hálás voltam ezért, mert nagyon vártam, hogy egyszer eljöjjön ez a pillanat – és amikor az ember rádöbben, hogy hoppá, itt van!, akkor azt hála érzése kíséri. Igen, ez végre megszületett, itt van, és ezért én is tettem, ő is tett, a csillagok állása is biztos pont jó volt, és így összejött egy olyan pillanat, amiért nagyon hálás tudok lenni. Pont ez a lényege ennek a gondolkodásmódnak, hogy bármennyire is régen tépi ugye az embert a balsorsa, akkor is biztosan vannak olyan pillanatok, amikért az ember úgy érezheti, hogy hálával tartozik valakinek-valaminek-világmindenségnek-Istennek-bárkinek.

A hálaadás napja csütörtökön van, és másnap jön a black Friday néven ismert vásárlóünnep...

Igen, a Black Fridayról ajánlom sok szeretettel a videómat, amit a múlt héten posztoltam! Nagyon belendültem ugyanis a Rick Owen magassarkú cipőmtől: tényleg nagyon ajánlom minden kisnövésű zsebdiktátornak, hogy álljon magas sarkakra, és onnan nézze meg a világot, mert izgalmasabb a látvány és jobb a levegő...! Mindenesetre ez egy poszt-halloween film lett, ha már halloweenkor nem buliztam semerre, legalább akkor ebben a videóban kitejesedtem a Black Friday kapcsán.

Miről szól számodra ez a nap?

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a black Friday alatt is vásároljunk tudatosan. Ez a nehéz év különösen segíthet bennünket abban, hogy tudatosan fogyasszunk-vásároljunk divattéren is – ez az én szakterületem. Az táborommal, a fashion camppel és az iskolámmal is próbálom átvinni egyre jobban a gondolatot, hogy aki stylistnak tanul vagy csak a saját stílusával foglalkozik, az is váljon tudatos vásárlóvá. Ez az egész évre, benne a black Fridayre is igaz: csak azért nem kell megvenni valamit, mert rohadt olcsó, ha nem tudjuk beépíteni a ruhatárunkba. Ha utána címkével együtt ott lóg a ruhatárunkban és nem hordjuk, akkor azt baromság volt megvenni.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Lakatos Márk a hálaadás kapcsán édesapjáról beszélt: „vártam, hogy egyszer eljöjjön ez a pillanat”

Lakatos Márknak nehéz volt a viszonya édesapjával, de most történt valami. „Már nem szorul ösztönösen ökölbe a gyomrom, mint ahogy ez régen sokáig történt” – mondta a Velvetnek.

4 · Nov 24, 2020 05:28pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments