3 - sk80gRe

Néhány túl sok szabadidővel rendelkező személy életben tartja a '70-es évek gasztrokultúráját

2021.05.15. 11:04

Hadd kalauzoljuk önt ma megint az internetnek egy olyan szegletébe, ahol eddig valószínűleg még nem járt: tegyünk egy jó kis retrogasztro-kirándulást! A '70-es évek amerikai gasztrokultúrája ugyanis nem tűnt el teljesen, a napokban például az Imgur nevű közösségi oldal egyik felhasználója döntött úgy, hogy egy egész lakomát készít el abban a stílusban, ami ötven évvel ezelőtt volt divatban. A poszt 8 fotót tartalmaz, érdemes az egészet végiglapozni!

70's Feast!

Az egyik legnagyobb tanulság az, hogy a hetvenes években ezek szerint imádták az amerikaiak a zselatint, és hogy szerették az ételt látványos kompozíciókba rendezni, lehetőleg úgy, hogy az valami képet vagy formát ábrázoljon. Csodás/rettenetes példákat tartalmaznak erre a korabeli szakácskönyvek, íme néhány húsvéti kompozíció az Instagramról.

A Retro Food Ghoul nevű Instafiók például régi receptkönyvekre specializálódott, és itt olyan posztokat is lehet találni, amikben bizonyos Mike Dikk (igen, Dikk!) elkészít egy-egy régi ételt. Alább azt lehet megcsodálni, amikor megfőzött egy 1975-ös receptet, íme a cseresznyés csirke!

És hadd ajánljam még ugyanebből a stílusból a Jello and Casseroles című Instafiókot, ahol Emily Marshall-Garret főz édeset-sósat rengeteg zselatinnal-aszpikkal. Így néz ki, amikor ő a '70-es éveket próbálja idézni.

Ennek a vizuális világnak természetesen megvolt akkoriban a magyar megfelelője, amire néhány jó példákat lehet találni a korabeli hirdetésekben. Ide kattintva nézhet meg a YouTube-on egy kiváló gyűjtést retróreklámokból, az alábbi képernyőfotó például a hurkafogyasztást népszerűsítő kisfilmből való.

Hurkareklám a '70-es évekből!
Hurkareklám a '70-es évekből!
Fotó: YouTube