Az RMS Titanic utasszállító hajó korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Bár a luxusgőzöst elsüllyeszthetetlennek hitték, legelső útja mégis tragikus véget ért, miután 1912. április 14-én jéghegynek ütközött.

Nem túlzás azt mondani, hogy a 2200 utassal a fedélzetén Southampton kikötőjéből induló, ám New Yorkba már soha meg nem érkező óceánjáró tragédiája máig hatással van ránk. A Titanic tragikus útján több mint 1500-an vesztek hullámsírba, de nem csupán az óceánjárót sújtó szerencsétlenség foglalkoztatja az embereket napjainkban is.

A vendégek fényűző körülmények között utazhattak, és az Atlanti-óceánt átszelő hajón felszolgált menü is igen kivételes volt. A tragédia estéjén a Titanic gazdag utasainak egy része az első osztály á la cart éttermében tartózkodott, míg mások az első osztály étkezőszalonjában foglalták el helyeiket, és a sokfogásos vacsorájukra vártak. Akik a másodosztályon utaztak, szintén gyönyörű, de kevésbé összetett vacsorát kaptak – írja a foodandwine.hu.

A felső tízezer tagjai a többfogásos menüsor mellé külön borajánlatot is kaptak. S míg az első osztályon az étkezések akár több órán keresztül is eltarthattak, az ún. fedélközben, a spártai berendezésű étkezőben a harmadosztály utasainak bőséges, egyszerűen elkészített vacsorát szolgáltak fel.

Az utolsó vacsorán az előkelő vendégeknek osztrigát kínáltak előételként, és többféle leves közül is választhattak. A főételt tekintetve szintén több alternatíva volt: lazac, bélszín, bárány, valamint csirkehús. A desszert francia fagylalt és Waldorf pudding volt – írja a femcafé.

A másod- és harmadosztályon utazók többek között rizslevest, friss pékárut, kukorica és burgonyapürét fogyaszthattak. Az utolsó vacsora teljes menüjét erre a linkre kattintva találja meg.

Egy kis érdekesség

Mint azt fentebb írtuk, a Titanic tragédiája máig foglalkoztatja az embereket. Ezt az a vicces videó is bizonyítja, ami a Memezar nevű mémes Instagram-oldalra került fel. Ennek tanúsága szerint volt, aki idén halloweenkor is olyan jelmezt választott magának, amit a luxusgőzösről készült film ihletett: pontosabban az a jelenet, amikor az óceánjáró elsüllyedésekor Jack (Leonardo DiCaprio) nem mászhatott fel Rose (Kate Winslet) mellé arra az ajtóra, ami a jéghideg víz felszínén tartotta volna őket.

Pedig amúgy elfértek volna egymás mellett...