Inkább a kényelem, mintsem a divat dominál a pandémia alatt megváltozott öltözködési szokásainkat illetően. A fenntarthatóság kevésbé fontos szempontnak számít, és előszeretettel választjuk a fekete színt.

A Charmina mentorprogram friss piackutatása szerint 10-ből 9-en egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán vásárolnak magyar tervezőktől, a 735 válaszadónak pedig több mint a felénél nem szempont a fenntarthatóság annak ellenére sem, hogy a divattervezők jelenleg globális szinten a környezetbarát, fenntartható és szezonális termékek megalkotására koncentrálnak.

Bár szakértők szerint a pandémiát követően az emberek inkább minőségi ruhákat szeretnének majd beszerezni, a kutatásban részt vevők többsége még mindig a fast fashion üzletek fel kacsintgat, háromnegyedüknél pedig egyértelműen az ár az elsődleges szempont. Ezt követi a kényelem, és még mindig nagyon fontos, hogy a testalkatukhoz és az életkorukhoz is passzoljon a választott darab.

A hosszú bezártság és karantén időszak megváltoztatta az öltözködési szokásainkat. Mivel az otthoni munkavégzés új szokássá vált, az emberek könnyű, szellős és kényelmes viseletet választanak a divatcikkek helyett

– árulta el Ladányi Beáta stílustanácsadó.

A szakember szerint sokan elengedték azokat az elvárásokat és elképzeléseket, hogy bizonyos módon kell megjelenniük ahhoz, hogy elvégezzék a munkájukat. Néhányan arról számoltak be, hogy felszabadultak, mert nem kellett aggódniuk azon, hogy mit vegyenek fel, mások azonban nehezen élték meg ezt az időszakot.

Engem kifejezetten frusztrált, hogy az otthon viselt sportnadrágos, smink nélküli nőt nehezen egyeztettem össze azzal a csinos megjelenést kedvelő nővel, aki egy évvel korábban voltam. Egyszerűen nem éreztem magam kapcsolatban azzal a személlyel, aki igazából vagyok

– mutatott rá Bea.

A felmérésében résztvevőket arról is kérdezték, mennyire elégedettek az alakjukkal, és hogy ehhez mérten milyen ruházati cikkeket választanak. Az eredmények szerint minden második válaszadó elégedetlen az formájával, és leginkább a pocak eltakarása, valamint a méretprobléma okozza a legnagyobb bosszúságot. Akik pedig nincsenek jóban a testükkel, többnyire sötét színeket választanak.

A fekete szín a kifinomultság, valamint az elegancia színe, és tökéletes választás klasszikus, alkalmi öltözködéshez. Tapasztalatom szerint a magyarok nagy része visel előszeretettel feketét, mivel kényelmet nyújt, miközben védi az érzelmeket, és elrejti a sebezhetőséget, bizonytalanságot és az önbizalomhiányt. Emellett vannak akik a súlyukat próbálják eltakarni, vagy éppen a lázadás jeleként öltöznek feketébe. Sokan sokféleképpen “használjuk” a feketét, és az is szempont, hogy szinte bármelyik szín passzol hozzá, így könnyebb összeállítani a szettet

– jegyezte meg Ladányi Beáta.