December 1-én tartják az AIDS világnapját, aminek apropóján olyan hírességekre emlékezünk, akik ennek a szörnyű kórnak estek áldozatul. Emellett bemutatjuk azokat, akik ma vállaltan HIV-pozitívként élnek teljes életet.

De kezdjük az elején: mi az az AIDS?

Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV-vírus előidézte fertőzés utolsó szakasza. A HIV-vírusok szaporodása a szervezetben gyógyszerekkel megakadályozható, az AIDS ezzel szemben gyógyíthatatlan.

A világon csaknem 38 millió HIV-fertőzött él, de mindössze kétharmaduk jut hozzá az úgynevezett antiretrovirális kezeléshez, egyes régiókban pedig a járvány ismét erősödik. Az ENSZ becslései szerint 2020-ban 1,5 millió ember fertőződött meg HIV-vírussal, és mintegy 680 ezren haltak bele AIDS-szel kapcsolatos betegségekbe. Idehaza 1986 óta végeznek anonim AIDS-szűrést, s évente mintegy 200-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak – írja az MTI.

Hírességek, akik az AIDS áldozatai lettek

1. Freddie Mercury

A Queen világhírű énekese egyes felvetések szerint 1987-ben kaphatta el a vírust, mivel az azt követő időszakban ritkábban jöttek ki stúdiólemezek, és a koncertek is megfogyatkoztak. 1988-ban már alig volt látható nyilvánosan, a rákövetkező évben pedig már egyértelmű volt, hogy nagy a baj. Zenekara utolsó videoklipjének forgatásakor, 1989. május 22-én árulta el, hogy beteg. Mercury végül 1991. november 24-én, Londonban hunyt el. A 2018-as Bohém rapszódia című életrajzi filmben végigkövethetjük az énekes szólókarrierjének indulását, és azt az időszakot, amikor diagnosztizálták nála a betegséget. Az alkotásban Rami Malek személyesítette meg.

2. Anthony Perkins

Az amerikai színész legismertebb szerepe az Alfred Hitchcock rendezte Psychóban Norman Bates karaktere volt. Perkins egészen haláláig boldog házasságban élt Berry Berensonnal, akit 1973-ban vett feleségül. Az egész világot meglepte, amikor kiderült róla: biszexuális.

Egyes források azt állítják, hogy viszonya volt többek között Rock Hudsonnal, Tab Hunterrel, és a táncművész Rudolf Nurejevvel. Hosszú ideig betegeskedett, a közvélemény elől mindvégig eltitkolta betegségét. 1992. szeptember 12-én, 60 éves korában hunyt el.

3. Rock Hudson

A milliós női rajongótáborral rendelkező színész 1985-ös halála sokkolta a világot. Mivel akkoriban még minden beteget megbélyegeztek, aki AIDS-es volt, a sajtósai azt nyilatkozták, hogy májdaganatban hunyt el. Miután a hazugság kitudódott, az ügyből óriási botrány lett, melynek köszönhetően egyre gyakrabban és nyíltabban beszéltek az emberek a homoszexualitásról és a HIV-vírusról.

+1 Gia Carangi

A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legsikeresebb modellje az 1980-as évek elején kapta el a HIV-fertőzést. Carangi már egészen fiatalon tudta, hogy biszexuális, 13 évesen például virágot küldött a többi lánynak, akik aztán teljesen beleestek, függetlenül szexuális orientációjuktól.

1986. november 18-án, 26 éves korában hunyt el a philadelphiai Hahnemann Egyetemi Kórházban. Az életéről szóló Gia című filmben Angelina Jolie személyesítette meg.

És akikről tudjuk, hogy HIV-vel élnek

Magic Johnson

1991. november 7-én a kosárlabdasztár Magic Johnson megdöbbentő bejelentéssel lepte meg rajongóit: nem játszik többé a Lakers csapatában, mert HIV-pozitív. Johnson azt is elárulta a közönségnek, hogy felesége nem fertőződött meg.

Charlie Sheen

Bár a Két pasi meg egy kicsi sztárja már 2011-ben kézhez kapta a diagnózist, csak 2015-ben vállalta fel a nyilvánosság előtt, hogy HIV-pozitív. A Today című magazinnak elmondta, hogy zsarolóinak rengeteg pénzt fizetett azért, hogy a dolog soha ne derüljön ki, ám a hosszú évek alatt egyre nehezebb volt számára a titkolózás.

Conchita Wurst

Az Eurovíziós Dalfesztivál egykori osztrák győztese 2018-ban, az Instagramon jelentette be, hogy évek óta HIV-pozitív. Azt is elmondta, hogy a kezdetek óta kezelés alatt áll, így a vírusszáma sok éve a kimutathatósági küszöb alatt van, ezért nem tudja továbbadni a kórokozót.

Filmek, melyek az AIDS-ről szólnak

Íme néhány alkotás ebben a témában: Philadelphia, És a zenekar játszik tovább..., Kölykök, Mielőtt meghaltam, 120 dobbanás percenként, Angyalok Amerikában.

Teljes értékű életet élhetnek

Minden regisztrált HIV-vel élő számára hozzáférhető a korszerű kezelés. Az úgynevezett „gyógyszerkoktél” (cART) fegyelmezett szedése és orvosi kontroll mellett a HIV-vel élők vérében és egyéb testnedveiben nem mutatható ki a HIV jelenléte, vagyis nem fertőzik meg a partnerüket, sőt, a nők egészséges kisbabának adhatnak életet, akit anyatejjel is táplálhatnak.