Az egész világot érintő koronavírus-járvány következtében számos korábban virágzó üdülőhely zár idén elég nehéz évet. Mind közül Indonézia közkedvelt szigete, Bali szenvedte meg leginkább a turisták hiányát. Az egzotikus nyaralóhelyre január és október között hivatalosan mindössze 45 nemzetközi látogató érkezett.

Balira korábban milliószám utaztak a turisták minden évben. 2019-ben 6,2 millióan, de még a járvány kirobbanásának évében, tavaly is 1,05 millióan látogattak el a szigetre. Idén ezzel szemben a szigorú beutazási követelmények és határellenőrzési intézkedések, valamint az egész évben lezárt repülőtér miatt ez a szám kétszámjegyűre csökkent.

2021. januárja és októbere között hivatalosan mindössze 45 külföldi turista tűnt fel Balin. Ez a látogatószám volt a legalacsonyabb azóta, hogy a szigeten jegyzik az ott vakációzó külföldiek számát. 

Mivel Bali reptere egész évben zárva tartott, a hivatalosan beregisztrált 45 fő mind magánhajóval érkezett a szigetre. Az indonéz paradicsomba látogatást idén az is nehezítette, hogy turistavízumot nem lehetett, és jelenleg sem lehet igényelni. Helyette 300 dollárért, azaz nagyjából 100 ezer forintért szerezhetett be üzleti vízumot az, aki szabadságát mindennek ellenére is ott szerette volna tölteni.

Az ily módon Balira látogatóknak több PCR-tesztet is el kellett végeztetniük, egy speciális egészségbiztosítást kellett megvásárolniuk, valamint érkezésüket követően 10 napra karanténba vonulniuk.

A karanténban kötelezően eltöltendő napok számát egyébként nemrég emelték tízre az újonnan megjelenő omikron variánstól való félelem miatt. 

Habár a külföldi vendégek elmaradtak idén, valamelyest mentsvárat jelentettek Bali szigetének a belföldi turisták, akiknek száma jócskán megnőtt. Velük érte el a szállodák telítettsége a 35 százalékot. Bár ez közel sem elegendő ahhoz, hogy megmeneküljön a 2021-es szezon, a turizmusból élő balinéz lakók ezeknek a látogatóknak köszönhetik túlélésüket.

(Femcafé)