Ma már elképzelhetetlen lenne az élet farmer nélkül, szinte mindenkinek lapul a szekrényében egy pár darab ebből a praktikus viseletből. Jól párosítható mindenhez, és sportosabb, elegánsabb összeállításban is megállja a helyét, az azonban egy elég megosztó kérdés, hogy vajon milyen gyakran és hogyan is kellene kimosnunk a farmernadrágjainkat.

Unalomig ismert tény, hogy nem teszünk jót azzal, ha túl gyakran mossuk ki az eredetileg strapabíró munkásruhának szánt nadrágokat, de az sem jó, ha túl ritkán tisztítjuk meg őket. Ezekre a közkedvelt ruhadarabokra is igaz, hogy annál gyorsabban megy tönkre és fakul ki, minél többször dobjuk be a gépbe.

Noha az Albertai Egyetem mikrobiológus kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a farmernadrág 15 hónap után is csak annyira lesz szennyezett, mint 13 nap után – itt például a tömegközlekedésből eredő koszra, ételfoltokra, a verejtékre gondolnak –, az American Cleaning Institute szakértői inkább

azt tanácsolják, hogy egy farmernadrágot maximum háromszor vegyünk fel, aztán mindenképpen mossuk ki. 

Így elkerülhetjük, hogy a kórokozók a nadrágról a bőrünkre kerüljenek. 

A farmert egyébként nem szabad összemosni más jellegű és más színű ruhákkal. Kifordítva, maximum 30 fokon és színkímélő mosószerrel kell mosni, mert akkor megőrzi élénk kék színét. A szárítógépet jobb elkerülni.

(Femina)