Kevesen tudják, de a kedvenc élénkítő italunk, a kávé elkészítése után visszamaradt zacc igen jó szolgálatot tud tenni. Illata, szemcsés állaga, valamint savas kémhatása miatt sok hasznát vehetjük a háztartásban, ezért nem érdemes kidobni.

1. Szagtalanító hatás

A kávé alapanyaga arra is alkalmas, hogy semlegesítse a különféle szagokat. A zacc a hűtőszekrény, a kezünk és a cipő szagtalanításában is gyorsan segít. Ha a hűtő ecet vagy hagymaszagot áraszt, egy kis tálkányi zaccot kell egy éjszakára a hűtőszekrényben hagyni.

A zacc akkor is hasznunkra válhat, ha az edények túlságosan bevették a bennük tárolt ételek szagát. Az edényeket ilyenkor vízzel kell feltölteni, majd zaccot beleszórni és rövid időre állni hagyni.

2. Távol tartja az állatokat

A kávéfőzés után megmaradt zaccot azért is érdemes összegyűjteni, hogy távol tartsuk a hívatlan kerti látogatókat. Ha kiszórunk egy kis kávézaccot, a macskák, a csigák és hangyák is elkerülik a veteményest.

via GIPHY

3. Jó a talajnak

Mivel káliumban és magnéziumban is gazdag, a kedvenc reggeli nedűnk lefőzése után visszamaradt zacc a talaj számára értékes tápanyagokat tartalmaz. Bomlásakor ráadásul nitrogént és foszfort juttat a talajba. Talajsavanyításra is alkalmazható, mert enyhén savas kémhatású.

Néhány növény kifejezetten kedveli a savas közeget, ezért nagyon hálásak lesznek, ha zaccot keverünk a földjükhöz. A rózsák és a rododendronok földjéhez bátran lehet.

4. Jó súrolószer

A kávé a szemcsés állaga miatt súrolószerként is használható, az edényeket szépen ki lehet vele suvickolni. Zsíros szennyeződések ellen is alkalmazható.

(femcafe.hu, Femina)