Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás, de van, hogy csak töredékét visszük be annak a mennyiségnek, amennyit kellene. Egy korábbi kutatás szerint a magyarok mindössze 40 százaléka eszik mindennap legalább egyszer gyümölcsöt, és csak 30 százaléka zöldséget, jóllehet számos előnyük van.

Sokan csak azt tudják a gyümölcsökről és a zöldségekről, hogy rengeteg a vitamin és az ásványi anyag bennük, ami jót tesz a szervezetünknek, de az is elmondható róluk, hogy alacsony az energia-, zsír-, és szénhidráttartalmuk. Jelentős antioxidáns tartalmuk révén ráadásul számos betegség kockázatának csökkentésében játszanak szerepet. Érdekesség, hogy vannak köztük olyanok is, amelyek igencsak hasonlítanak azokra a szervekre vagy testrészekre, amelyek számára hasznos tápanyagokkal rendelkeznek.

Dió – agy

A legfeltűnőbb hasonlóság minden bizonnyal az agy és a dió között fedezhető fel. A sok fehérjét tartalmazó gyümölcs nem csak omega-3 zsírsavakban, hanem A- és E-vitaminban is gazdag. Többféle B-vitamin is van benne, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.  Az omega-3 zsírsav az agy egészségének védelmében, és a kognitív teljesítmény javításában is hasznos.

Gyömbér – gyomor

A gyömbérfélék családjába tartozó növényfaj, fűszer- és gyógynövény az emésztőrendszerünk központi szervéhez, a gyomorhoz hasonlít. Az emésztésre is jótékony hatással van, erősíti a gyomor nyálkahártyáját, segít a különböző gyomorpanaszok legyőzésében. Tengeri betegség, puffadás, hasmenés, hányinger és az irritábilis bél szindróma ellen is alkalmazható. Továbbá lassítja a bélrendszeri daganatok növekedését.

Zeller – csontok

A zellerszálak nemcsak kinézetükben hasonlítanak a csontjainkra, hanem abban is, hogy 23 százalék nátriumot tartalmaznak. Mivel a zellermagnak  magas a kalcium- és mangántartalma, segít növelni a csontok ásványi sűrűségét és javítja azok szerkezetét.

Avokádó – méh

A folsavban gazdag avokádó a női méh egészségére is jótékony hatással van. A folsavat az orvosok nemcsak terhesség alatt ajánlják, de a teherbe esni próbáló nőknek is javallják. A rendszeres avokádófogyasztás a hormonok kiegyensúlyozásában és a terhesség utáni súlyfelesleg leadásában is segít.

Répa – szem 

Ha felkarikázunk egy szál sárgarépát, akkor nem nehéz észrevenni, hogy ez a zöldség mennyire hasonlít a szemre. Ha alaposan megnézzük, akkor olyan jellegzeteséket is felfedezhetünk a karikákban, mint amelyek az íriszben láthatóak. Egy szál répa elrágcsálása a szemünk egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. 

A répa vitaminokban – például béta-karotinban – és antioxidánsokban gazdag. Segíthet a szemfenéki meszesedés  – orvosi kifejezéssel makula-degeneráció –megelőzésében, ami az időskori látásromlás egyik vezető oka, írja a woman's day.

Édesburgonya – hasnyálmirigy

Az édesburgonyát nem véletlenül ajánlják cukorbetegek számára:  képes beállítani a glikémiás indexüket, és segíti a hasnyálmirigy működését, melyre kinézetét tekintve nagyon hasonlít.

A hasnyálmirigyünk felelős a gyomorból származó táplálék lebontásáért és az inzulin termeléséért, hogy segítsen egyensúlyba hozni a glükóz- és cukorszintet a szervezetben, írja a femcafé.hu