Idén is összeállította a tavalyi év legnépszerűbb kutyafajtáinak top 10-es listáját az Amerikai Kennel Klub (AKC). Az élen a labrador retriever végzett, mely az Egyesült Államokban immár 31. éve örvend töretlen népszerűségnek. 

A 197 elismert fajtát tartalmazó listán az első tíz helyen a labrador retriever után a francia bulldog, a golden retriever, a német juhászkutya, az uszkár, a bulldog, a beagle, a rottweiler, a rövidszőrű német vizsla és a tacskó áll.

via GIPHY

A listán a legnagyobb meglepetés az uszkárok ötödik helyezése, mivel 1997 óta most sikerült először ismét az élre törniük.

Míg 1960 és 1982 között nagy népszerűségnek örvendett ez a kutyafajta, később visszaszorult. Az uszkárok történelmileg vízimentők voltak, és ma is sportos állatok. Híresen okos kutyák, ráadásul a szőrük sem okoz allergiát.

A helyezések évről évre ritkán változnak, de idővel igen. A század eleje óta nyolc fajta - köztük a pembroke welsh corgi vagy a dán dog - került be a 25 legjobb közé.

via GIPHY

A francia bulldogok, amelyek ma már a második helyen állnak, 2000-ben még csak a 71. helyet foglalták el. A cane corso pedig, amelyet csak 2010-ben ismertek el, azóta az 51. helyről a 21. helyre jött fel, adta hírül az MTI.

Íme az Amerikai Kennel Klub (AKC) idei toplistája még egyszer:

  1. labrador retriever
  2. francia bulldog
  3. golden retriever
  4. német juhászkutya
  5. uszkár
  6. bulldog
  7. beagle
  8. rottweiler
  9. rövidszőrű német vizsla
  10. tacskó

Cikkünk vezető képe illusztráció!