A világon a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a tea. A filteres teákat ráadásul igen egyszerű elkészíteni, ezért is olyan népszerűek. Kevesen tudják azonban, hogy a használt, kiázott teafilter mennyi mindenre alkalmas még, ezért leggyakrabban a kukában végzi. Alább bemutatjuk azokat a konyhai praktikákat, amelyek miatt megéri megtartani a használt teafiltereket.

Szagtalanítás

A hűtőbe vagy a hamutartóba tett teafilter képes semlegesíteni a kellemetlen szagokat. A kiázott filtert bevethetjük akkor is, amikor a bőrünk szívott be valamilyen rossz, erős szagot, ami nem múlik el akkor sem, ha sokszor kezet mosunk. Fokhagyma, hagyma, esetleg hal pucolását követően érdemes átdörzsölni a kezünket a filter tartalmával. Ez az eljárás nemcsak a szagok eltávolítására alkalmas, hanem az elhalt hámsejtek leradírozására is, de a vérkeringést is fel lehet vele pezsdíteni. 

A teafiler a szőnyegekbe, kárpitokba beivódott kellemetlen szagokkal is hatékonyan elbánik. A használt teafiltert szárítsuk ki, nyissuk fel, tartalmát szórjuk a szövetre, majd aaposan porszívozzuk ki azt. Szagtalanításra a teafilteres eljárás az egyik legegyszerűbb vegyszermentes módszer.

via GIPHY

Zsíros edények tiszítása

A zsírokat a fekete tea például hatékonyan lebontja. A makacs, zsíros felületek átdörzsöléséhez tegyünk 4 liter vízhez körülbelül 5-10 teafiltert. Amellett, hogy ezzel az eljárással eltávolítható a zsír, enyhe fertőtlenítésre is alkalmas. A mosatlan edényekről és tányérokról is könnyebben lejön a zsír, ha dobunk pár használt teafiltert a mosogatóvízbe.

Bútorfényesítés

A bútoroknak és a fafelületeknek a fekete teában található tannin is extra fényt adhat. A filterekből készítsünk egy második főzetet, majd dörzsöljük át a bútorokat vele.

A fekete tea enyhén színez, ezért érdemes inkább sötét színű felületeken használni.

A filter sötét bőrcipők színfrissítésére is kiválóan alkalmas, és a bőr anyagát is ápolja.

Növények táplálása

A tea tápanyagokkal is képes ellátni a virágot. Öntsük a teafilter tartalmát egy kanna vízbe, ezzel locsoljuk meg a virágokat.

Ha virágot ültetünk, a virágcserép aljába is tehetünk filtert, ami a víz megtartásában is segít. 

via GIPHY

Bőrtisztítás

Magas antioxidáns tartalma révén a bőrünknek is jót tehet a zöld tea. Puhává varázsolja a bőrt és a kellemetlen lábszagtól is segít megszabadulni. Ehhez öntsünk egy lavorba meleg vizet, tegyünk bele több használt zöldtea-filtert, majd áztassuk benne a lábunkat 10-15 percig. Ha nemcsak a lábunkat szeretnénk ezzel kényeztetünk, a filtereket tegyük egy kád forró vízbe.

A használt teafilterből egyébként házi arcradír is készíthető. A filterben lévő tealeveleket tegyük egy tálba, adjunk hozzá legalább egy teáskanálnyi mézet, majd alaposan keverjük össze az egészet. A kapott masszát ó vatos, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük be a bőrünkbee, hagyjuk hatni 5 percig, majd öblítsük le. 

via GIPHY

Puffadás, zúzódás ellen

Mint azt fentebb is írtuk, a fekete tea egyik hatóanyaga a tannin, amely puffadás, zúzódás ellen is alkalmazható. A tannin összehúzza a vérereket, ezáltal csökkenti a duzzanatot. A használt fekete tea filterünket tegyük egy éjszakára a hűtőbe, majd helyezzük a bedagadt testrészünkre. A szem alatti puffadást is leviszi, de bármilyen sérült, duzzadt bőrfelületen használható.

(nlc.hu, Sóbors)