A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Amellett, hogy jótékony hatással van az emésztésre, erősíti a gyomor nyálkahártyáját és segít a különböző gyomorpanaszok legyőzésében, de alkalmazható még megfázás, torokfájás ellen is. 

A gyömbérnek, melyet már az első kínai nagy füvészkönyvben, a Pen Cao Csing című kötetben is fontos gyógyszerként említenek, számos más pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak. Azonban akkor, ha nagy dózisban fogyasztjuk, például étrend-kiegészítő formájában, akkor 

az egészségre egyébként jótékony hatású hatóanyagok emésztőrendszeri zavarokat is okozhatnak.

S bár a természetes gyömbért tartják a lehető legjobb választásnak, annak sem érdemes túlzásba vinni a fogyasztását. 

1. Enyhíti a fájdalmat

Különböző orvostudományi kutatások szerint a napi gyömbérfogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. A fűszer- és gyógynövény gyulladáscsökkentő hatással is bírm ezért ízületi problémákra is alkalmazzák. Menstruációs görcsök ellen is hatásos.

2. Segíti az emésztést

Egy korábbi tanulmány szerint az étkezés előtt elfogyasztott 1,2 gramm gyömbérpor felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat. A gyömbérben lévő fenolos vegyületek továbbá csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását, de a nyál és az epe termelődését is elősegíti. 

3. Enyhíti az émelygést

A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, ezért az orvosok nem véletlenül javasolják, hogy émelygés esetén fogyasszunk gyömbérteát vagy nyers gyömbért. Ez a fűszernövény a kismamák reggeli rosszullétére is megoldást jelenthet.

4. Csökkenti a vércukorszintet

A gyömbér fogyasztásával nemcsak a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények előzhetők meg, de a vércukorszintet is lehet vele csökkenteni. Korábban kifejezetten 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, milyen hatással van a szervezetükre, ha minden nap fogyasztanak gyömbért. Az alanyok az egy hónapon át megfigyelés során napi 2 gramm gyömbérport vittek be szervezetükbe, és

a kutatás végére 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. 

5. Csökkenti a szívbetegség kockázatát

A gyömbér amellett, hogy csökkenti a magas vérnyomást, vérhígító hatása révén a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is mérsékli.

6. Javítja az agy működését

Egy korábban publikált tanulmány szerint a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet. A kutatásban középkorú nők vettek részt; a kutatók őket vizsgálva vonták le ezt a következtetést.

7. Segíthet a rák megelőzésében

Egyes kutatások szerint  a gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol a   rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni.

(ujszo.com)