A rántott ételek és az olajban sült húsok, köretek népszerűsége töretlen a magyar háztartások többségében, az pedig régóta visszatérő kérdés, hogy hányszor lehet biztonságosan sütni ugyanabban az olajban. A sült és rántott ételek egészséges elkészítéséhez jó, ha tudunk néhány szabályt a sütőolajok felhasználásáról. 

Annyit minden bizonnyal már mindenki tud, hogy annál inkább elhasználódik az olaj, minél többször sütünk benne. Az éttermekben éppen ebből az okból kifolyólag csak két napig szoktak dolgozni a zsíradékkal. Ha ennél tovább használják fel, megeshet, hogy rossz ízt ad az ételnek, vagy hogy az optimális sütési hőmérséktelen is füstölni kezd.

via GIPHY

A Washington Post riportjában egy Preeti Mistry séf árulta el, hogy 

otthoni körülmények között a sütőolajat házilag legfeljebb négy alkalommal érdemes felhasználni.

Az America's Test Kitchen tesztjeiből, melyeket az nlc.hu szemlézett, az is kiderül, hogy az olajat panírozott és rántott ételekhez maximum három-négyszer lehet felhasználni. Azonban akkor, ha például csak burgonyacsipszet készítünk benne, a zsíradékkal nyolc alkalommal is lehet dolgozni, vagy akár többször is, amennyiben friss olajat töltünk hozzá. A használt olajat mindig szűrjük le, miután kihűlt.  

via GIPHY

Abban az esetben, ha kellemetlen az olaj szaga, vagy avasnak tűnik, inkább ne süssünk benne és dobjuk ki. Az olajtól akkor is meg kell válni, ha 1-2 hétnél tovább áll; nem számít, milyen kevésszer használtuk. A használt olajat öntsük egy tároló flakonba, vagy befőttesüvegbe, majd adjuk le az erre kijelölt helyek egyikén.

Tudta?

A háztartások és különböző konyhák évente összesen 50 ezer tonna étolajat használnak el Magyarországon. Bár a használt sütőolaj szinte teljes egészében újrahasznosítható, az elhasznált mennyiség mindössze 2 százalékát gyűjtik vissza jelenleg. Országszerte több 350 MOL-benzinkúton és a legtöbb vidéki Coop boltban is le lehet leadni használt sütőolajat. Utóbbi esetében még 80 forintos kupon is jár érte. A MOL-kutatkon az elmúlt években több mint 2,3 millió liter (2100 tonna) használt sütőolajat gyűjtöttek össze.