A hajmosás rendszerességéről hosszú idők óta folyik a vita, mindenki másra esküszik. Sokan nem tudják eldönteni, milyen időközönként nyúljanak a samponhoz, hogy frizurájuk mindig csillogó és fényes legyen, és hogy a zsírosodás, vagy a korpa ne okozzon kellemtelenséget.

 

A nők régen kéthetente vagy annál ritkábban mosták a hajukat. Akkoriban azért nem volt szükséges a gyakori tisztítás, mert nem volt szmog és ennyi por a levegőben, ami indokolta volna. Azonban a túl gyakori hajmosás sem tesz jót, ugyanis károsíthatja a fejbőrt és a hajat. 

A szakértők szerint ebben a kérdésben a hajtípus a meghatározó.

A rendszeres hajmosás a fejbőr egészsége miatt is fontos. Ha elmarad, a hajon és a fejbőrön felgyűlt szennyeződések bőrbetegségekhez, szárazsághoz, töredezéshez és hajvesztéshez vezethetnek.

via GIPHY

A mindennapos hajmosást azoknak ajánlják, akiknek zsíros, illetve zsírosodásra hajlamos a hajuk.

Kivéve akkor, ha a haj nagyon hosszú, vagy nagyon göndör és durva tapintású. A többi hajtípus esetében a mindennapos hajmosás a tincsek kiszáradásához, töredezéséhez vezethet, de hajhullástól nem kell tartani. A szakértők szerint akinek sem nem túl zsíros, sem nem túl száraz a haja, annak elég a samponhoz két-három naponta nyúlnia. Száraz vagy sérült haj esetében az ideális gyakoriság a szárazság erősségétől függ. Súlyos esetekben 5-7 napra is kitolódhat, hogy a fejbőr természetes olajai a hajra kerüljenek és dolgozni tudjanak. Száraz haj esetén kerülni kell a mélytisztító hatású termékeket, a balzsamozás ugyanakkor nagyon fontos. A hullámos és göndör hajat – a hajvastagságtól és sűrűségtől függően – 4-5 naponta érdemes mosni. 

A vékony szálú hajat akár minden másnap is meg lehet tisztítani – a haj így elég nedvességhez juthat, a szennyeződések, fejbőrön kialakult lerakódások pedig nem nehezítik el vagy lapítják le a hajat. Az egészséges, vastag szálú hajnál, elég lehet akár heti egy mosás is.

A Liverpool Echo című lap riportjában bemutatott influenszer, Sarah Hutchinson például havonta vagy kéthavonta szokta megmosni a haját. Állítja, szőke tincsei sosem voltak még ilyen jó állapotban, mint most: nem töredezik és gyorsan nő, ami miatt sokan irigylik is őt.

Hutchinson régebben kétnaponta mosott hajat; fejbőre nagyon száraz volt, tincsei pedig élettelennek tűntek. A 27 éves szőkeség végül fodrásza tanácsára döntött úgy, hogy átszoktatja a haját a ritkább mosásra. Mint mondta, frizurája már az első néhány hétben puhább és fényesebb lett. Hutchinson, aki Blackpool városában dolgozik személyi edzőként, most már akár két hónapig is kibírja hajmosás nélkül. Száraz sampont azonban majdnem minden nap használ. Bár frizurája miatt rengetegen dicsérik, ezt a szokását azonban sokan furcsának találják. 

Egészséges hajápolásnál több mindenre figyelni kell: nem mindegy, milyen fésűt használunk, hogyan szárítjuk a hajunkat. Sokat számít mag a mosási rutin is: a helyes hajmosás során nem a hajat, hanem a fejbőrt kell alaposan megmosni. Az a cél, hogy a felesleges faggyútól és az elhalt bőrlemezkéktől megszabadítsuk. A tincseknek elég, ha csak a sampon habja éri őket.

(HáziPatikaLiverpool Echo, GH)