Súlyosabb tünetek jelentkezhetnek az allergiásoknál az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt a Semmelweis Egyetem szakértői szerint. Jó hír azonban, hogy nem kell egyből a legerősebb allergia elleni gyógyszerhez nyúlni, hiszen a kellemetlen tüneteket házilag is lehet csillapítani. 

Sóoldatos orrmosás

A tüneteket sóoldatos orröblítéssel vagy sós orrspay használatával is enyhíthetjük dr. Omid Mehdizadeh, a Saint John's Health Center füll-orr-gégésze szerint. Az orrban termelődő nyákot a sóoldat feloldja, amely így orrmosás után távozik a szervezetből. Az orrdugulás ezzel megszűnik.

Illóolajok használata

Az allergiás tüneteket az illóolajoktól is enyhülhetnek, ám használatuk előtt érdemes kikérni szakorvosunk véleményét. A citromos illóolaj csökkentheti a gyulladást és feloldhatja a nyákot, a természetes mentolt tartalmazó borsmenta pedig az orrdugulást és a köhögést tudja csillapítani. Az eukaliptusz szintén gyulladáscsökkentő hatású.

C-vitamin

Egy 2013-as és egy 2020-as vizsgálat szerint kevésbé jelentkeztek az allergiás tünetek azoknál, akik nagy dózisban vittek be a szervezetükbe C-vitamint. Ez az antioxidáns a gyulladások leküzdésében is segíthet. Magas C-vitamin tartalma például a citrusféléknek, a paprikának, a brokkolinak, a kelbimbónak és a paradicsomnak van. Ezeket allergiaszezonban is érdemes fogyasztani az étrendkiegészítő mellett.

D-vitamin

A tünetek csökkentéséhez a D-vitamin is hozzájárulhat. Ez a vitamin az immunterápiás kezelések hatását is javíthatja: egy 2019-es tanulmány szerint ezek a kezelések eredményesebbek voltak azoknál a betegeknél, akiknek nem volt D-vitamin-hiányuk. Egy átlagos felnőttnek egyébként 600 nemzetközi egység (NE) D-vitaminra van szüksége. 

Viseljünk maszkot!

 

A szakértők szerint a maszkviselés is megoldást jelenthet, főleg azokon a napokon, amikor magas a levegőben a pollenek koncentrációja. Egy 2021-es tanulmány szerint az orvosi vagy FFP2-es maszkot viselő emberek kevésbé szenvedtek az allergia tüneteitől, mivel a maszknak köszönhetően  kevesebb pollennel találkoztak.

( Éva magazin )