A szakáll hosszú idők óta nagy népszerűségnek örvend a férfiak körében és napjainkban is egyre többen döntenek úgy, hogy megnövesztik azt. Arcszőrzettel hódítani igen nagy divat lett, főleg, hogy több kutatás is szól arról, hogy a szakállas férfiak nagyobb vonzerővel bírnak. A markánsabb megjelenést kölcsönző arcszőrzetet azonban ápolni kell.

Alább a szakáll előnyeiről és hátrányairól olvashat.

Nyomokban székletet tartalmazhat?

Ha a szakállat nem ápolják, tisztítják megfelelően, akkor könnyedén a baktériumok melegágyává válhat. Az ápolatlan arcszőrzet sokszor igénytelenséget sugall és egy korábban publikált tanulmány szerint, mely a Manchester Metropolitan Egyetemen készült, meg is betegítheti az embert. A szerzők arról számoltak be, hogy a kutatás során vizsgált férfiak 47 százalékának arcszőrzetében megtalálható volt az Enterococcus spp nevű baktérium, amely a belekben és a székletben is jelen van. A kutatók szerint ezek a mikroorganizmusok akár egy kis borostán is képesek megtapadni. 

Bár a szakértők sokak szerint téves következtetésekre jutottak, az Ashton Egyetem professzora, Anthony Hilton szerint is megerősítik a kutatások azt a feltételezés, hogy a szakállon megülhetnek a baktériumok. Hilton hozzátette, hogy a szakállban lévő nagy számú baktérium ellenére egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ez egészségügyi panaszokhoz vezetne. 

Megvédhet a bőrráktól

A Queenslandi Egyetem szakemberei a vizsgálatok során arra jutottak, hogy a szakáll megvédheti a férfiakat a káros ultraibolya sugárzás mintegy 90 százalékától.

Bár a szakáll soha nem lesz olyan biztonságos a napfény ellen, mint a fényvédő krém, minden bizonnyal gátolja az UV-sugarakat

– mondta Alfio Parisi, a tanulmány szerzője, az Egészségügyi, Mérnöki és Tudományok Iskola dékánhelyettese a The Independent riportjában. Annak a veszélye azonban fennáll, hogy test többi részén leég, főleg az orr és a fül.

via GIPHY

Vonzóbbá tehet

Széles körű tudományos kutatások kimutatták, hogy a nők sokkal vonzóbbnak találják azokat a férfiakat, akik szakállat növesztettek maguknak. A szakértők kiemelik, hogy ez inkább azokról a nőkről mondható el, akiknek apja is szakállas volt. A kutatók szerint ennek a szexuális imprintinghez lehet köze, vagy ahhoz az elmélethez, mely szerint a jövőbeli párpreferenciák fiatal korban alakulnak ki, a szülők mintájára.

Más kutatások során azt is megállapították, hogy az emberek érettebbnek és magasabb társadalmi státusúnak tekintik a szakállas férfiakat. Vannak olyan kutatások is, melyek szerint a szakállas férfiak hajlamosak a szexista viselkedésre. Egy másik kutatás során azt is megállapították, hogy akik képesek szakállat növeszteni, azoknak kisebb lehet a heréje.

A szakállas férfiak korábban halnak meg

Egy korábban publikált tanulmány szerint az arcszőrzet ritkán történő borotválása összefügg a korai halálozással, különösen a szív- és érrendszeri betegségek miatt. A szakértők szerint a megnövekedett halálozási kockázat főként az életmódbeli különbségeknek köszönhető, ám kiemelték, hogy a vizsgálatban résztvevő szakállas férfiak alacsonyabbak voltak, kevesen voltak közülük házasok, és hajlamosabbak voltak a dohányzásra. A szakértők szerint hormonális tényezők is szerepet játszhatnak.

(Fatherly, nlc.hu)