Bill Gates szerint a következő húsz évben újabb világjárvány robbanhat ki, amelyet akár mesterséges vírus is okozhat és bioterrorizmussal terjeszthetnek el – jelentette az amerikai Newsweek hírportálja.

A Microsoft alapítójaként ismertté vált, jelenleg csak az alapítványaival foglalkozó Bill Gates régóta követi nyomon a világ egészségügyi helyzetét, a koronavírus-járvány kitörése óta is többször szólalt fel a témában. Legutóbb a napokban tett spanyolországi látogatásakor, a spanyol El Diario című újságnak adott interjújában beszélt arról, hogy véleménye szerint 50 százalék valószínűséggel egy természetes eredetű járvány pusztít majd a világban a következő évtizedben.

Az emberi népesség egyre csak nő, és egyre több természetes ökoszisztémát uralunk

– jelentette ki Gates. Hozzátette: a következő világjárvány könnyen lehet az éghajlatváltozás következménye is. Úgy véli, elterjedhet egy már ismerős vírus, de nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egy biofegyverként bevetett mesterséges kórokozóról legyen szó. A szoftverfejlesztő milliárdos arról is beszélt, hogy 25 százalékkal növelni kellene az Egészségügyi Világszervezet (WHO) költségvetését, hogy felállíthassanak egy háromezer főből álló mobilizációs csapatot a megjelenő világjárványok vizsgálatára.

Gates egyébként a WHO állandó költségvetésének 10 százalékát fedezi az általa létrehozott Gates Alapítványon keresztül.

A róla elterjedt összeesküvés-elméletekre reagálva (miszerint Gates például a koronavírus-járványra hivatkozva mikrochipet ültet az emberekbe) úgy fogalmazott: „már hozzászokott" az ilyesmihez, ugyanakkor szomorúnak és veszélyesnek találja ezeket a híreszteléseket, hiszen emberek azért halnak meg, mert mások foggal-körömmel ragaszkodnak egy-egy ilyen elmélethez ahelyett, hogy belátnák: itt biológiai tényekről van szó.

Forrás: MTI