A szezon egyik slágergyümölcse a 90-95 százalékos víztartalmú görögdinnye, amely bármennyire finom, súlyos panaszokat is okozhat egyes fogyasztók számára.
Ezek a fogyasztók pedig nem mások, mint a pollenallergiások.
A VeryWellHealth cikke szerint esetükben keresztallergiaként jelentkezhet bizonyos zöldségekre és gyümölcsökre, köztük a görögdinnyére való érzékenység, amelynek következtében ajak- és nyelvduzzanat, szájpadlás- vagy torokviszketés, illetve szájüregi bizsergés jelentkezhet. A panaszok leggyakrabban csak rövid ideig, közvetlenül az étel szájba helyezése után alakulnak ki, majd a falat lenyelése után nem sokkal elmúlnak.
A tünetegyüttest orális allergia szindrómaként (OAS) vagy pollen-élelmiszer-allergiaként emlegetik – írja a HáziPatika.com.
Megjelenésének oka, hogy az immunrendszerünk nem tud különbséget tenni két nagyon hasonló fehérje között, ezért mindkettőre – a pollenre és az adott zöldségre vagy gyümölcsre is – eltúlzott módon reagál. Ez kiküszöbölhető a panaszokat kiváltó élelmiszer hőkezelésével, az ugyanis megváltoztatja az allergizáló fehérjét.
A görögdinnye jellemzően csak keresztallergénként okoz tüneteket, tehát ha a fogyasztása közben a fentebb leírt panaszok valamelyike jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel nem étel-, hanem pollenallergiához köthető orális allergia szindrómáról van szó.
Egyes adatok szerint a probléma főként tinédzser- és fiatal felnőttkorban jelentkezik.
Gyanú esetén érdemes felkeresni egy allergológust, illetve egy étkezési napló vezetése is sokat segíthet. Ezen kívül érdemes tisztában lennünk a súlyos, életveszélyes allergiás reakcióra, az anafilaxiára utaló jelekkel. Bár OAS esetén ezek ritkán alakulnak ki, tulajdonképpen bármilyen allergia esetén jelentkezhetnek:
- zihálás
- mellkasi szorítás
- nehézlégzés
- nyelési nehézség
- hányás
- hasmenés
- erős gyomorgörcs
- kipirosodás
- halálfélelem