A koleszterin a zsírok közé tartozó szerves vegyület, mely nélkülözhetetlen szervezetünk működéséhez, hiszen kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek felépítésében. A májban képződik, illetve táplálék útján is bekerül a szervezetünkbe, és egészséges mennyiségben nem okoz egészségügyi problémát. Gond akkor van, ha túl nagy mennyiség jelenik meg belőle a vérben.

Magas koleszterinszintről akkor beszélünk, amikor már túl sok a koleszterin a vérben, és az elkezd lerakódni az erek falában, ami idővel érszűkülethez vezethet. A magas koleszterinszint felelős leginkább a gyors érelmeszesedésért. Növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kialakulásának kockázatát is.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a magas koleszterinszint évente körülbelül 2,6 millió ember halálát okozza. 

via GIPHY

Vannak azonban olyan italok, amelyekkel kordában tarthatjuk a koleszterinszintünket. A narancslé és a Fuji almalé fogyasztása például nagyban hozzájárul a koleszterin megfelelő szinten tartásához, írja a Mirror című brit napilap.

A szakértők ugyanis úgy vélik, hogy a rostokban gazdag gyümölcsök megakadályozzák, hogy a koleszterin egy része a belekből a véráramba kerüljön. Egy korábban publikált tanulmány szerint fogyasztásukkal csökkenthető a szívbetegségek kockázata, beleértve a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet.

via GIPHY

A kutatást összesen 103 (18 és 66 év közötti) férfit és 26 (18 és 65 év közötti) nő bevonásával készítették el. Valamennyi résztvevő egy narancslégyár alkalmazottja volt, akik minden nap ingyen narancsléhez juthattak. A résztevők 41 százaléka legalább 12 hónapon keresztül napi két csésze narancslevet fogyasztott, míg az önkéntesek 59 százaléka egyáltalán nem fogyasztott narancslevet.

A narancsléfogyasztók koleszterinszintje jelentősen alacsonyabb volt azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak a frissítő italból. 

Egy másik kutatócsoport a Japánban nemesített Fuji almáról készített hasonló kutatást. A tanulmány szerint az almalében található polifenolok csökkentik a a koleszterinszintet, de segítenek a szív- és májkárosodás megelőzésében is, szemlézte a femcafé.hu. A Mirror kiemeli, hogy a kettes típusú cukorbetegséggel valamint inzulinrezisztenciával élőknek is ajánlják.