Sokat vitatott kérdés, hogy érdemes-e meghámozni a zöldségeket, gyümölcsöket a sok vegyszer miatt, vagy elegendő az alapos tisztítás, ám az nem véletlen, hogy gyerekkorunkban sokszor hallhattuk azt, hogy „a héjában van a vitamin”. A legtöbb gyümölcs és zöldség ugyanis leginkább akkor fejti ki kedvező hatásait, ha héjastól fogyasztjuk.

Alma

„Napi egy alma az orvost távol tartja – de csak héjastól fogyasztva!”. Sokaknak ez a mondat is ismerősen csenget, de ennek is megvan az oka. Akkor ugyanis, ha meghámozzuk az almát, sok, benne lévő pektint vesztegetünk el. A pektin nevű rost segíti az emésztést, és csökkenti a vérben a „rossz” koleszterin szintjét és a vércukrot is. C-vitamin tartalmának nagy része azonban akkor is megmarad, ha inkább meghámozzuk. 

Sárgarépa

Egyes kutatások szerint a sárgarépában lévő poliacetilén segíthet a rákos sejtek pusztításában, valamint gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ez az anyag azonban nagy koncentrációban közvetlenül a héj alatt található, ezért nem érdemes meghámozni – vagy csak nagyon vékonyan.

Krumpli

A krumpli héja rostban, vasban és folátban is gazdag. Ezekből sokkal több található meg a héjában, mint a zöldség húsában. A lilás héjű krumplit kifejezetten érdemes héjastól fogyasztani, mivel tele van antioxidánssal.

Padlizsán

A padlizsánt azért is érdemes héjastól fogyasztani, mert a zöldség legkülső rétege antioxidánsban gazdag, amely az öregedés lassításáért és a szabad gyökök semlegesítéséért felelős. Az egészséges testsúly megőrzésében is segít.

Uborka

Ha hámozott uborkát eszünk, akkor sokkal kevesebb kalciumhoz, magnéziumhoz, foszforhoz, A- és K-vitaminhoz jutunk. Mivel ez a zöldség jobbára vízből áll, ezért a rosttartalom nagy része is a héjában van.

Szőlő

Nem túl gyakran lehet hallani arról, hogy valaki szőlőhámozással foglalatoskodik, de ennek a gyümölcsnek mégis fontos jelenése van ebben az összeállításban, mivel a vörös szőlő héjában található a reszveratol nevű fitokemikália a szív és az agy egészségéhez is nagy mértékben hozzájárul. Bizonyos kutatások szerint a rákos sejtburjánzást is képes lassítani.

(HáziPatika)