Noha egyelőre csak önmagát diagnosztizálta, Brad Pitt szentül hiszi, hogy egy igen ritka és komoly betegségben szenved. A hollywoodi filmcsillag úgy véli, a prozopagnózia nevű agyi rendellenesség, azaz arcvakság nehezíti meg a mindennapjait, ám elmondása szerint senki nem hiszi ezt el neki.

Az arcok felismerése a legtöbb embernek egyszerű rutinfeladat, de vannak, akiknek ez egyáltalán nem megy. Mint kiderült, az arcfelismerési zavar bizonyos mértékben az 58 éves Oscar-díjas színészt is érinti. Mivel gyakran megesik vele, hogy nem ismer fel azt, aki vele szemben áll, attól tart, hogy az emberek esetleg tiszteletennek, megközelíthetetlennek vagy önelégültnek tartják. 

Szeretnék emlékezni azokra az emberekre, akikkel találkozom, és szégyellem, hogy nem tudok. Senki nem hisz nekem! Szeretnék megismerni valakit, aki ugyanezzel küzd

– magyarázta a GQ magazinnak adott interjújában Pitt, aki már évekkel ezelőtt is beszélt erről a furcsa dologról, amivel legtöbbször bulikon, eseményeken szembesül. Nehezen is jegyzi meg új emberek arcát.

Szerinte nem a tiszteletlenség, hanem mindinkább az arcvakság állhat a dolog mögött. Ez a betegség egyébként a szaglás vagy az ízlelés elvesztéséhez, illetve az afáziához hasonlóan fejsérülés következtében is kialakulhat. A rendellenességgel küzdők súlyos esetben saját fotójukat, tükörképüket sem képesek beazonosítani.

Nagyon sokan utálnak engem emiatt. Azt hiszik, tiszteletlenül bánok velük

– mondta 2013-ban az Esquire magazinnak a filmproducer.