Fokhagymával, sajttal, tejföllel: a magyarok egyik kedvenc nyári eledele talán az egyik legnehezebb ételünk, már önmagában is rengeteg kalóriát tartalmaz. Hát még feltéttel!

Bár manapság többféle verzió létezik az édes, nutellás lángostól kezdve a tzatzikivel töltött, vagy hamburgerben kínált fogásokig, a klasszikus és legtöbbek által kedvelt fajtája a sima fokhagymás, sajtos, vagy sajtos-tejfölös lángos. Az egyes vélemények szerint a török hódoltságból, míg más források alapján az ókori rómaiaktól származó, olajban sült lepény amennyire ízletes, olyannyira egészségtelen: szénhidrát-, zsír-, só- és energiatartalma kifejezetten magas, pusztán önmagában 

300-350 kalória található benne.

A házipatika.com cikke szerint ha sajtot és/vagy tejfölt is kérünk rá, ez az érték a többszörösére nőhet: akár 500-700 kalóriát is bevihetünk a szervezetünkbe. A számokat tovább alakíthatja a sajt vagy a tejföl zsírtartalma, az egyéb feltétek, illetve az is, hogy mennyire kenjük meg ezekkel a hozzávalókkal a lángost.

Mivel az kelt tésztából készül és bő olajban sül, kifejezetten nehéz az emésztése a szervezetünk számára.

A következő tippekkel ugyanakkor magunk is egészségesebbé, alakbarátabbá tehetjük:

  • ne együnk belőle sokszor, sokat
  • csak fokhagymás szósszal kenjük meg
  • sajttal és tejföllel csak a felét fogyasszuk el, és rendeljünk hozzá salátát.
  • otthoni készítés esetén használjunk kókusz- vagy repceolajat
  • a fehér lisztet helyettesítsük teljes kiőrlésű, zabpehely-, tönköly- vagy durumliszttel
  • olaj helyett süssük sütőben