Sokkal magasabb lehet a tüdőrák kialakulásának veszélye azoknál, akik ébredés után nem sokkal, éhgyomorra gyújtanak rá – derült ki egy friss kutatásból.

Az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének ismertetése szerint bebizonyosodott, hogy azoknak az embereknek az egészségét veszélyezteti leginkább a dohányzás, akik az ébredést követő egy órán belül, a reggelit kihagyva gyújtanak rá. Az ő esetükben lényegesen magasabb volt a tüdőrák kockázata, mint azoknál, akik ennél többet vártak a nap első cigarettájának elszívásával.

A szakértők a felmérés során azt is számításba vették, hogy a résztvevők hány szálat szívtak el egy nap, mennyi ideig dohányoztak,

valamint egyéb olyan adatokat is rögzítettek, amelyek lényegesek a tüdőrák kockázatának felmérése szempontjából.

A rákkutató intézet szakemberei összesen 3200 jelenlegi és volt dohányost kérdeztek meg az Egyesült Államokból és Olaszországból. Mindannyiuknál felmérték a múltbéli dohányzási szokásokat, s ezzel együtt azt is, hogy általában mikor szívták el az első szálat reggelente.

A tanulmány szerzői azt találták, hogy

a  nap első cigarettájának időpontja erősebb összefüggést mutatott a tüdőrák kockázatával a jelenlegi dohányosoknál, mint azoknál, akik már leszoktak,

illetve erősebb volt a kevesebbet szívóknál, mint a láncdohányosoknál. A férfiak és a nők között azonban nem mutatkozott különbség.

(Házi Patika)