GettyImages-184864929

Íme 3+1 tipp, hogy testileg és lelkileg is felkészüljünk az őszre

2022.08.31. 06:00

Az ősz mindig is a változást jelképezte. A nyár végetértével újra elindulnak a dolgos hétköznapok, a testünk és a lelkünk fokozott terhelésnek van kitéve, miközben a nyálkás, hideg időnek köszönhetően a náthás megbetegedések sem kímélik az embert. 

Azért, hogy ősszel is megőrizzük az egészségünket, sokat tehetünk. Érdemes egy, a témában jártas szakember tippjeit követni, hogy felkészüljünk a kihívásokra.

1. Vitaminraktárak feltöltése

Az egyik legfontosabb, hogy fizikailag is felkészüljünk az új évszak beköszöntére. Ennek egyik sarokköve a vitaminraktárak feltöltése.

Mivel egyre kevesebb a napsütés, a D-vitamin-szintünk is fokozatosan csökken, így érdemes egy jó minőségű étrend-kiegészítőt választani, ami segít megerősíteni az immunrendszert. Ezen túl pedig C-vitamin bevitelre is érdemes odafigyelni, hogy a szervezet gond nélkül meg tudjon birkózni a szezonális betegségekkel

– tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

2. Rendszeres testmozgás

A testi felkészülés másik hasonlóan fontos sarokköve a rendszeres testmozgás. Ha a nagy meleg miatt eddig visszafogtuk magunkat, érdemes lassan és fokozatosan visszavezetni a mindennapjainkba a mozgást.

Nem kell kötelezően az edzőteremben izzadnunk, egy nagy séta a friss levegőn, biciklizés vagy az otthoni torna is tökéletes.

Fő a rendszeresség, és hogy örömmel végezzük a választott mozgásformát. A jó érzéssel végzett mozgás pedig a felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően nem csak fizikailag, lelkileg is segít átvészelni a komor és hűvösebb hétköznapokat.

3. Változatos és szezonális táplálkozás

Az egészség és a fitt közérzet ősszel is elképzelhetetlen a megfelelő és változatos tápanyagok bevitele nélkül. Hogy megőrizzük a regeneráló képességünket, a szervezetünk jó működését,

fontos, hogy tápanyagokban gazdag, minőségi ételeket fogyasszunk.

Ehhez a legideálisabb választás, ha szezonális alapanyagokat használunk, amelyek nem csupán finomabbak és frissebbek, de olcsóbbak is. Ősszel bátran nyúljunk a karfiol, a brokkoli vagy a kelbimbó, az édeskömény, a káposztafélék, a fokhagyma és az édesburgonya után a piacon. Valamint a gyümölcsök közül is válasszunk az alma- és körtefélék vagy a szőlők közül csemegét.

via GIPHY

+1: Lelki ráhangolódás

Ősszel a lelkünk állapotára is figyeljünk. Ahogy ismét egyre több a felelősség a nyári könnyedebb időszakhoz képest, érdemes megfelelő időt szentelnünk az átállásra és a feltöltődésre is. Ehhez az egyik legjobb módszer a rendszeres meditáció, ami nem csak az elmét csendesíti el, de a test egészére is nagyszerű hatással van. Amerikai kutatók a meditációt gyakorlókat vizsgálva alátámasztották, hogy a rendszeres gyakorlás hatással van az immunrendszer megfelelő működésére is.

(Borítókép: képünk illusztráció. Fotó: Getty Images)