Japánban évezredes hagyománynak számít a szokás, hogy felkelés után azonnal, éhgyomorra vizet kell inni. Azt, hogy  ennek a szokásnak valóban több, az egészségre előnyös hatása van, korábban több kutatás is megerősítette.

Amellett, hogy segíthet megelőzni egyes komoly betegségek kialakulását, számtalan betegség tüneteit képes kezelni vagy enyhíteni a reggeli vízivás. Ezek közé tartozik az asztma, a szembetegségek, a menstruációs zavarok, a különféle fejfájások, a magas koleszterinszint, a fizikai fájdalom, a szívproblémák, a székrekedés, a túl szapora szívritmus, az epilepszia, a cukorbetegség, a bronchitisz, a meningitisz , a vese és a húgyutak betegségei, a hányás, a gyomorproblémák, a hasmenés, illetve a méh, a fül, az orr és a torok betegségei is, emelte ki a HáziPatika.

Íme, a vízterápia lényege

A fentebb felsorolt jótékony hatásokat akkor tapasztalhatjuk, ha kipróbáljuk az ún. „vízterápiát”. Ennek lényege, hogy reggel, miután felébredtünk, igyunk éhgyomorra minél több vizet. Ha megy, akkor akár 3-4 pohárral is, ezt követően azonban háromnegyed órán át ne igyunk semmi mást; se kávét, se teát. 

Ha letelt a háromnegyed óra, a nap folyamán már azt ehetünk és ihatunk, amit csak szeretnénk, ám a szakértők kiemelik, hogy arra azért figyeljünk, hogy az étkezést követő 1 órában ne igyunk, vagy csak néhány kortyot, és 2 órán át semmilyen ételt ne vegyünk magunkhoz.

Elsőre soknak tűnhet, hogy reggel 4 pohár vizet fogyasszunk el, és ehhez érdemes fokozatosan hozzászoktatni magunkat. Kezdjük egy pohárral, és heti szinten emeljük az adagot, míg el nem érjük a célunkat.

A „vízterápiának” úgy tudni, nincs semmilyen mellékhatása. Azok, akik régóta tartják magukat ehhez, állítják: magas vérnyomásuk, illetve cukorbetegségük már egy hónap után enyhült, és a székrekedésük is rendbe jött az első tíz napban. Ezen kívül pedig sokkal energikusabbnak kezdték el érezni magukat.