Mivel Magyarországon a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszerbeli megbetegedések, fontos, hogy minél többen tisztában legyünk a szív, mint egyik létfontosságú szervünk működésével.

Nem túlzás azt állítani, hogy a 21. század életstílusát és tempóját gyakran az egészségünk sínyli meg. Ebben a felgyorsult világban és a rohanó mindennapokban hajlamosak vagyunk az életünk ritmusát diktáló, legfontosabb szervünkről. szervünkről, a szívünkről is megfeledkezni. A Szívünk napja alkalmából tudjon meg többet szíve működéséről és tegyen egészségéért! 

Íme 12+1 érdekesség a szívről, amit sokan nem tudnak:

  • A testünkben lévő érhálózat hossza hozzávetőlegesen 96-97 ezer km, ami kifeszítve két és félszer érné körbe a Földet.
  • A vérkeringés a szív pumpáló funkciójával 75 billió sejtet lát el oxigénnel és tápanyagokkal, ezalól egyedül a szem szaruhártyája kivétel.
  • A jókedv valóban pozitív hatással van szervezetünkre. Egy kiadós nevetés akár 20 százalékkal is növelheti a véráramlást testedben és ez a hatás akár 24 óráig is kitarthat – olvasható a well.hu sajtóközleményében.

via GIPHY

  • Hazánkban több nő halálát okozzák szív és-érrendszeri megbetegedések, mint férfiét. A KSH adatai szerint nőknél ez az arány 57%, míg a férfiaknál 45%.
  • Az emberek csupán 27 százaléka ismeri fel a szívroham fő tüneteit és tárcsázza rögtön asegélyhívót. Az azonnali cselekedet életeket menthet! A szívroham főbb jelei a következők:
  1. Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
  2. Fájdalom vagy kellemetlen érzés a felső végtagokban, a hátban, nyakban, állkapocsban vagy a has felső részében
  3. Légszomj
  4. Hányinger, fejfájás vagy hideg veríték

via GIPHY

  • A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, ami hazánkban már több mint 300 ezer embert érint. A betegség egyik veszélye, hogy ötszörösére növeli a stroke kialakulásánakkockázatát.
  • Pitvarfibrilláció, valamint szívroham után a véralvadásgátló készítmények csökkenthetik atovábbi szív- és érrendszerbeli katasztrófák kialakulásának kockázatát.

Tények az egészséges szívért

Amennyiben mozgásszegény életmódról aktívabb életmódra váltunk, 50 százalékkal csökkenthetjük a szívroham kialakulásának esélyét. Ennek érdekében nem kell drasztikusan életmódot váltanunk, elég, ha liftezés helyett a lépcsőzést választjuk vagy hazafelé a buszról egy megállóval hamarabb szállunk le és így kicsit többet sétálunk.
Már egy évvel a dohányzásról való leszokást követően felére csökken a szívkoszorúér- betegség kialakulásának kockázata.

(Borítókép: Szívfájdalom. Illusztráció: Getty Images)