Sokan elképzelni sem tudják, hogy a napjukat ne egy csésze kávéval indítsák. A fekete nedű szerelmesei közül többen napközben is elkortyolgatnak pár csészével, ugyanakkor vannak bizonyos betegségek, amelyek mellett nem tanácsos a koffeines ital fogyasztása, ugyanis súlyosbíthatja a tüneteket és akadályozhatja a gyógyulást.

Gyulladásos betegségek

A gyulladásos betegségek a vékony- és vastagbelet is érinthetik. Ilyenek például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Azoknak az állapotát, akik emésztőrendszeri elváltozásokkal küzdenek, nagyban befolyásolják az étkezési szokások. A betegségek aktív szakaszában érdemes kerülni a kávézást, mert az fokozhatja a hasmenést. Nyugalmi fázisban is érdemes kitapasztalni, hogy az ital milyen hatással van gyomrunkra és emésztésünkre – írja a HáziPatika.com.

Reflux

Az étkezések után jelentkező gyomorpanaszok, mint a szegycsont mögött és alatt tapasztalható égető, szúró érzés hátterében reflux is állhat. Ez az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegség napjainkban. Az érintetteknek azért nem ajánlott a kávé, mert az fokozza a savtermelést, a koffein ráadásul ellazíthatja a nyelőcső alsó záróizmát, ezáltal megkönnyíti a gyomortartalom visszaáramlását. 

Glaukóma

A kávé a látásunkat is befolyásolhatja. 2012-ben a Harvard Egyetem kutatói fedeztek fel kapcsolatot a rendszeres kávéfogyasztás és a glaukóma, vagyis a zöld hályog között. Úgy találták, hogy

azoknál, akik legalább napi 3 adag kávét ittak, 66 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki a glaukóma egyik legsúlyosabb fajtája, az úgynevezett exfoliatív zöld hályog.

Noha ennek pontos okát egyelőre nem sikerült meghatározniuk a tudósoknak, annyit biztosan tudni, hogy a zöld hályog genetikai örökség következtében is kialakulhat. Ezért azoknak, akiknek családjában előfordult már glaukóma, megelőzésképpen tanácsos csökkenteniük a napi kávéadagjukat.

via GIPHY

Szív- és érrendszeri betegségek

Magas koleszterinszint esetén óva intenek a kávétól, mivel az abban található cafestol nevű vegyület fokozza az úgynevezett rossz, LDL-koleszterin mennyiségét, a túl magas koleszterinszint pedig bizonyítottan az ér- és szívbetegségek előszobája. Akkor is elővigyázatosnak kell lennünk, ha szívritmuszavarral küzdünk vagy agyvérzésen estünk át. Ilyen esetekben érdemes kezelőorvos véleményét kérni arról, ihatunk-e kávét napi rendszerességgel.

Epilepszia

A túlzott kávéfogyasztás az epilepsziával, vagyis az intenzív görcstevékenységgel, eszméletvesztéssel járó betegséggel küzdők állapotára sincs jó hatással. Noha változó, hogy kinél milyen ingerek hatására és milyen gyakran jelentkeznek a rohamok, az orvosok egyetértenek abban, hogy a koffein provokáló tényező lehet. A koffein ugyanis stimulálja a központi idegrendszert, így kihat az agyi tevékenységre, valamint a rohamok ellen leggyakrabban alkalmazott topiramate hatóanyag-tartalmú görcsmegelőző gyógyszerek felszívódását is gátolja.

Pánikbetegség

A rendszeres kávézással azoknak is ajánlott felhagyniuk, akik pánikbetegséggel vagy intenzív szorongással küzdenek, mivel a koffein agyi stimuláló hatása az epilepsziához hasonlóan növelheti a rohamok gyakoriságát. Ezeknek az embereknek ugyanakkor megoldást jelenthet, ha koffeinmentes feketére váltanak.

(Borítókép: kávézás. Illusztráció: Getty Images)