Sokan határozottan vallják, reggeli kávé nélkül nem indulhat el a nap, és sokan nem is tudják elképzelni, hogy a kora reggeli, esetleg hajnali órákban ne lengje be a konyhát kávéillat. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezzel akár egészségüknek is árthatnak.

A kávéfogyasztás legnyilvánvalóbb élettani hatása az éberségérzet, ami a koffeinnek köszönhető. A koffein az agyba jutva ideiglenesen tompítja fáradtságérzetünket. Azért érezzük úgy, hogy felpörget, mert serkenti az energia-indukáló adrenalin hormon, valamint a depresszió elhárításában fontos szerepet játszó, hangulatot fokozó kemikáliák termelődését is. A kávé orvosi értelemben érszűkítőként hat és átmenetileg hirtelen vérnyomás-emelkedést okoz, amint a vénák összehúzódnak és a szív keményebben dolgozik. 

via GIPHY

A kávé szervezet anyagcseréjét is befolyásolja. Amikor éhgyomorra hajtunk garatra egy csésze, gőzölgő kávét, a szervezetünk stresszfaktorként azonosítja azt.

A kávé irritálja a beleket, és beindítja a stresszel kapcsolatos kortizol hormon felszabadulását.

 A szakértők szerint jobb, ha ébredést követően egy pohár langyos vizet, esetleg egy gyümölcsturmixot iszunk meg, a kávézást pedig reggeli utánra halasztjuk. Ahogy a kortizolszint csökken, jöhet a kávé. 

A kávénak vízhajtó hatása is van: a veséket a visszatartott folyadék ürítésére bírja, valamint irritálja a hólyagot is, és felgyorsítja a belek mozgását. Ezért is van az, hogy egy csésze kávé elfogyasztása után nem sokkal a mosdóba kell mennünk. A kávé a gyomornedvek kiválasztását is stimulálja, ami tovább irritálja a beleket, ha a gyomor üres. 

Karan Raj, a TikTokon is jelenlévő, népszerű orvos a BBC reggeli műsorában korábban úgy fogalmazott, a test kortizoltöltettel kel, nem kávéval, ezért a kortizolszint csökkenésekor, tehát egy-két órával ébredés után kell kávézni. Akkor, amikor először érezzük, hogy energiavesztés áll fenn

A nemi életre is kihat

A kávéfogyasztás egyes tanulmányok szerint a nők és a férfiak esetében is növeli a szexuális étvágyat. A Texasi Egyetem kutatói 2015-ben arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a férfiaknál, akik naponta két kávét fogyasztanak, 50 százalékkal kisebb az erekciós zavar kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak kávét. Azt is kimutatták, hogy a kávé stimulálja a női agynak a szexhormonok szabályozásáért felelős területét is.

(HáziPatika, Portfolio, 24.hu)