A minőségi és pihentető éjszakai alvás rendkívül fontos egészségünk, hangulatunk és másnapi hozzáállásunk szempontjából. Az elalvás azonban nehéz feladat lehet, különösen akkor, ha stresszes napunk volt, és nem tudjuk lerázni a felgyülemlett feszültséget.

Íme 8 elalvást segítő relaxációs technika:

1. Állítsunk össze egy teendőlistát

Mikor lefekvéskor arra gondolunk, milyen teendők várnak ránk reggel, valószínűleg nem fog túl gyorsan menni az elalvás. Ilyenkor ajánlott készíteni egy listát a másnapi feladatokról, így azt fogjuk érezni, hogy mindent kézben tartunk, ezáltal sokkal könnyebben ellazulunk és elalszunk.

2. Próbáljuk ki az akupresszúrát

Az akupresszúra az egyik leghatékonyabb relaxációs technika. A test bizonyos pontjainak stimulálásával álmosságot válthat ki.

Helyezzük hüvelykujjunkat arra a pontra, amely a szemöldökök között van az orrunk felett, ahol egy enyhe bemélyedést érzünk. Tartsuk ott ujjunkat 20 másodpercig, és rövid szünet után ismételjük meg még kétszer a technikát.

3. Lélegezzünk a bal orrlyukon keresztül

Egy 1994-ben közzétett tanulmány szerint a bal orrlyukon keresztül történő légzés csökkentheti a vérnyomást és segíthet ellazulni.

Ez a légzőgyakorlat nagyon egyszerű: ujjunkkal zárjuk el a jobb orrlyukat és 5 percig csak a bal orrlyukon keresztül lélegezzünk – írja a Mindenütt Nő.

via GIPHY

4. Vegyünk egy meleg fürdőt

A fürdőkádban való lazulás nagyon pihentető tud lenni, de a test és a lélek ellazításán kívül van még egy ok, amiért hasznos lehet a gyorsabb elalváshoz.

Ha körülbelül fél órát töltünk langyos vízben, testhőmérsékletünk körülbelül 1-2 fokkal emelkedik. Miután kijöttünk a kádból, a testhőmérséklet meredeken csökkenni fog. Ez az extrém hanyatlás elősegítheti a mély alvást.

5. Használjunk illóolajokat

Az illóolajok számos probléma megoldásában segíthetnek, beleértve az alvásproblémákat is. A levendulaolaj például nyugtató hatású. Ha ezt neroli, rózsa, vagy kamilla illóolajokkal kombináljuk, csökkenthetik a stresszt és a vérnyomást, és elősegítik az ellazulást.

6. Hallgassunk nyugtató zenét

Az altatódalok nem csak csecsemőknek szólnak. A nyugtató zene hallgatása egy relaxációs technika, amely segíthet a gyorsabb elalvásban. Válasszunk erre a célra gyengéd és lassú dalokat, mivel a gyorsabbak és ritmikusak pont az ellenkező hatást fejtik ki.

via GIPHY

7. Igyunk gyógyteát

Ha a nap végén egy meleg italt, például teát iszunk, tagadhatatlanul megnyugtat minket. Beépítése az esti rutinba pedig annak egy módja, hogy jelezze az agynak, hogy ideje lenyugodni és aludni.Ha nyugtató hatású gyógynövényekből, például kamillából készült teát választunk, még könnyebben alszunk el.

8. Olvassunk könyveket

Az elektronikus eszközök által kibocsátott kék fény megzavarhatja a cirkadián ritmust és a melatonintermelést, megnehezítve az elalvást. Érdemes okostelefonon való görgetést könyvolvasással helyettesíteni.

Tanulmányok kimutatták, hogy mindössze 6 percnyi könyvolvasás csökkenti a pulzusszámot és oldja a stresszt, ami elősegíti az alvást.

(Borítókép: aludni jó. Illusztráció: Getty Images)