Sokan panaszkodnak arra, hogy bár elég időt szánnak az alvásra, mégsem érzik elég kipihentnek magukat. Egy elnőtt ember alvásigénye napi 7-8 óra; ennyi időre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy fizikailag és mentálisan is regenerálódni tudjon, valamitn hogy az izmok, idegek ellazuljanak, hogy a sejtek energiával töltődjenek fel, és hogy az anyagcsere, hormonháztartás megfelelően tudjon működni. 

Ahhoz, hogy nappal jó legyen a közérzetünk, nem csak az szükséges, hogy eleget aludjunk – fontos annak minősége is. Az alvás akkor tud a legpihentetőbb lenni, ha hamar elalszunk lefekvés után, írja a hrdoktor.

A kialvatlanság a stressz mellett számos egészségügyi problémát eredményezhet. Hogy ezt elkerülhesse, összegyűjtöttünk néhány alvást segítő tippet.

1. Matracunk legyen jó minőségű

Megeshet, hogy az ágyunk tart ébren éjszaka, ezért érdemes befektetni egy jó minőségű matracba. Ha álmatlanságot nem is, de nap közben fájdalmakat, fáradtságot eredményezhet, ha kényelmetlen helyen alszunk, és csak forgolódunk.

2. Párnát is válasszunk bölcsen!

Kihívást jelenthet megtalálni a számunkra legmegfelelőbb párnát. Ilyenkor jó, ha tudjuk, hogy az első és legfontosabb szempont az, hogy elég kényelmes legyen. Ha például az oldalonkunk alszunk inkább, akkor érdemes olyan párnát keresni, amit kifejezetten erre találtak ki. 

A rendszeres használat mellett bizonyos időközönként érdemes le is cserélni a párnánkat, tanácsolja összeállításában a KamaszPanasz.

3. Ne legyen semmi felesleges dolog az ágyon

Az ágy az alvás helyszíne, ne pakoljunk rá semmilyen felesleges dolgot napközben sem.

via GIPHY

4. Ne aludjunk a kedvencünkkel

Manapság egyre több embernek esik meg a szíve háziállatán, és maga mellé engedi esténként is. Ez sokak szerint nagy hiba, ha gondok vannak a jó alvással. Kedvencünknek vegyünk inkább kutyaágyat vagy csináljunk nekik kényelmes kuckót magunk mellett, a földön.

5. Fontos a testmozgás

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére, azonban arra figyelnünk kell, hogy az edzéseket ne időzítsük túl késői időpontra. Az edzés valójában az éberség érzését kelti, ezért érdemes a gyakorlatokat lefekvés előtt legalább két órával befejezni. 

6. Nem mindegy, mit eszünk

Az étkezési szakértők egyetértenek abban, hogy lefekvés előtt nem érdemes sokat enni. A nagy étkezéseket hanyagoljuk közvetlenül lefekvés előtt – az ilyesmi nem csupán egészségtelen, de ébren is tarthat. Alvás előtt csak keveset együnk, kevés cukorral és teljesen koffeinmentesen.

7. Merjünk segítséget kérni!

Ha az alvás közbeni hangos horkolásunkra sokat panaszkodnak a körülöttünk élők, ne szorongjuk, bátran forduljunk orvoshoz, mert előfordulhat, hogy alvási apnoénk vagy más alvási rendellenességünk van. Ha az álmatlanságunk hátterében betegség áll, akkor kiderítik azt.

(Borítókép: képünk illusztráció. Fotó: Getty Images)