A mesterséges intelligencia és az automatizálás egy olyan terület, amely már napjainkban is jelen van a munkaerőpiacon. Nincs olyan felmérés vagy előrejelzés, amely szerint a jövőben ne kapna egyre nagyobb teret az MI. Alább összeszedtünk néhány munkakört, amelyeket a következő évtizedekben még biztosan nem fog helyettesíteni a mesterséges intelligencia.

Sokat hallani, hogy a jövőben sok ember munkáját robotok fogják elvégezni. Ezzel a jelenséggel kétségkívül már minden nap szembesülhetünk, ha például egy szupermarket önkiszolgáló kasszáját használjuk. Bár nagyon nehéz megjósolni, azért van néhány munkakör, amelyet egyelőre szinte biztosan nem fenyeget a robotizáció és a mesterséges intelligencia térnyerése. Alapvetően a kreativitás, a személyes kapcsolatok ápolása és a váratlan helyzetek megoldása egyelőre olyan területek, amelyeket az MI (mesterséges intelligencia) egyelőre nem képes megfelelően kezelni.

Szakács, séf

Nagyon nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben MI által vezérelt robotok végezzék az ételek készítését. Egy robot egyelőre biztosan nem tudná kombinálni a kézügyességet és a kreativitást, valamint egy séf a beosztottjai felügyeletét is el kell, hogy lássa. Egy lehetőség azért mégis van a közeljövőben: a sulis menzákon felszolgált ételek elkészítésének automatizálása közel sem elképzelhetetlen. 

Villany- vagy vízvezeték-szerelők, hegesztők és hasonlók

Ezek a munkák nagyfokú mobilitást, kézügyességet és problémamegoldó képességet igényelnek kiszámíthatatlan környezetben.

HR-munkakörök

Az érzelmi intelligencia, az empátia és az emberismeret mindig is fontos lesz ebben az ágazatban, amit a robotok nem fognak tudni elsajátítani.

Kutatás, fejlesztés, innováció

Amennyiben ezen a területen átvennék az uralmat a gépek, akkor könnyedén megvalósulhatna a Terminátor-filmszéria a valóságban is, így talán jobb is, ha ezt a jövőben elkerüljük. Egy gép csak algoritmussal és kódokkal tud kutatni, egy ember azonban képes megtalálni azokat az összefüggéseket, amelyeket a mesterséges intelligencia nem. 

Orvoslás, ápolók

Ezen a területen a bizalom kérdése a kulcs. Egy robot hiába képes egy orvosi kezelést elvégezni, a legtöbben még mindig azt akarnák, hogy inkább egy ember végezze el a beavatkozást. Időbe fog telni, amíg az emberek bíznak majd az MI-ben.

Marketing

Ez a szakma is nagy valószínűséggel túléli az automatizálást, mivel az MI egyelőre nem képes kreatívan gondolkodni, új ötletekkel előrukkolni, sem stratégiát alkotni. Mindezen kívül az emberi kapcsolattartás sem utolsó ebben a szakmában.

Hibrid megoldások

Vannak olyan területek, ahol hibrid megoldások várhatók, mint például a szállítás és logisztika területe. Az elmúlt években sok szó esett arról, hogy a futárok helyett esetleg drónok végezzék a házhozszállítást, azonban a logisztikai feladatokhoz mindenképpen szükség lesz emberekre is – bár kétségkívül jóval kevesebb emberi munkaerő fog kelleni, mint napjainkban.

Az is biztosnak látszik, hogy a felsőfokú végzettség és a jól fizető pozíciók nem nyújtanak majd védelmet az MI terjedésével szemben. 

Röviden: a kiszámíthatatlan helyzetekkel járó, valóban kreatív gondolkodást igénylő feladatok és munkakörök keresése jó módja lehet annak, hogy még egy ideig biztonságban érezzük magunkat a munkaerő-piacon.

(Borítókép: Mesterséges intelligencia. Illusztráció: Xuanyu Han/Getty)