Az ünnepi időszakban az egyik legjobb elfoglaltság, ha a nagy karácsonyi étkezések után egy bögre forrócsokoládéval bekuckózunk egy kellemes karácsonyi film elé a kanapéra. Na de melyiket választjuk a legszívesebben? A Magyar Filmadatbázis a mafab.hu felhasználóinak értékelései alapján összeállította a magyarok kedvenc karácsonyi filmjeinek listáját, amelyen bár sokan hinnénk, nem a Reszkessetek betörők szerepel az első helyen. Ön már kitalálta, hogy melyik?

Toplistát állított össze a magyarok tíz kedvenc karácsonyi filmjéről a Magyar Filmadatbázis, amely a mafab.hu 10 ezer felhasználójának értékelését vette alapul. A felsorolásba csak olyan filmek kerülhettek be, amelyek legalább 500 szavazatot kaptak a nézőktől és valamilyen módon kötődnek a szeretet ünnepéhez. Érdekesség, hogy a listán szereplő tíz film közül öt az ezredforduló előtt készült, hármat a 2000-es években forgattak, és csupán kettő jelent meg 2010 után. Íme a lista!

10. A Grincs

A 2000-ben bemutatott, Jim Carrey főszereplésével készült Grincs című film került a lista tizedik helyére. A mindenki által ismert történet szerint egy titokzatos városlakó egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, ugyanis képtelen elviselni a helyiek boldogságát. Ekkor lép színre egy kislány, aki visszacsalja a szeretet ünnepének szellemét a zöld lény szívébe.

9. Reszkessetek, betörők! 2. - Elveszve New Yorkban

A Reszkessetek, betörők! 2. része lett a kilencedik helyezett. Az 1992-es filmben a Macaulay Culkin által megformált Kevin újra összefut a négybalkezes betörő párossal. Ezúttal a New York-i Plaza Hotel elegáns termeiben alakul ki hatalmas káosz.

8. Karácsonyi lidércnyomás

A nyolcadik helyen a Tim Burton írta és Henry Selick rendezte animációs film, a Karácsonyi lidércnyomás áll 1993-ból.

7. Az öt legenda

A toplista hetedik helyén szerepel először egy 2010 után bemutatott alkotás, a 2012-es Az öt legenda című mese. Az animációs filmben az ünnepek négy őrzője mellé csatlakozik Dér Jankó, hogy együtt szembeszálljanak a gonosz Szurokkal.

6. Holiday

Hatodik lett a Holiday című film Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law és Jack Black főszereplésével. A 2006-os romantikus vígjátékban egy londoni és egy Los Angeles-i fiatal nő, két összetört szív akad egymásra a világhálón. Kitalálják, hogy otthont cserélnek, ám a pasimentes vakáció nem a tervek szerint alakul.

5. Ollókezű Edward

Ötödik helyen végzett a Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével készült, 1991-ben debütált Ollókezű Edward, amelyet Tim Burton rendezett és Golden Globe-, illetve Oscar-díjra is jelölték. A film olyan népszerű a nézők körében, hogy a legkedveltebb halloweeni alkotások listáján az első helyet sikerült megszereznie.

4. Klaus - A karácsony titkos története

A negyedik legnépszerűbb karácsonyi film a 2019-es spanyol animáció, a Klaus - A karácsony titkos története, amelyben egy önző postás és egy zárkózott játékkészítő meghökkentő barátsága örömöt hoz a hideg, sötét norvég városkába.

3. Reszkessetek, betörők!

Bár első blikkre azt gondolnánk, hogy a Reszkessetek, betörők! című film a legkedveltebb a magyarok körében, az 1990-es alkotás „csak” a dobogó harmadik fokára került. A filmre 1503 szavazat érkezett és összesítve 86 százalékos értékelést ért el. A történetet senkisen sem kell bemutatni, az ugyanakkor nagy érdekesség, hogy a filmben szereplő McCallister-család milyen társadalmi státuszhoz tartozott volna a való életben volt a The New York Times újságírói által megkérdezett közgazdászok szerint.

2. Igazából szerelem

A magyarok második kedvenc karácsonyi filmje minden idők egyik legszerethetőbb romantikus vígjátéka, az idén húszéves Igazából szerelem lett. Az évforduló alkalmából a film felújított változatát jelenleg is játsszák a mozik. A Richard Curtis rendezte, többek között Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman és Keira Knightley főszereplésével készült szerelmi történet 1486 szavazattal jutott a dobogó második fokára.

1. Drágán add az életed!

Szinte hihetetlen módon egy akció-thriller lett a lista éllovas szereplője. Az 1988-as film a tízezer szavazatból 1657-et kapott, így 88 százalékos értékeléssel végzett a felmérésben. A Bruce Willis által megformált John McClane mindent megtesz, hogy megmentse a házasságát és a karácsony ünnepét. Ehhez egy 34 emeletes épületben macska-egér harcot kell vívnia egy sereg terroristával.

Önnek melyik a kedvenc karácsonyi filmje?

(Borítókép: Bruce Willis John McCLane szerepében az 1988-as Drágán add az életed! című filmben. Fotó: Northfoto)