Húsz év óta először fordult elő, hogy az év három legjövedelmezőbb filmje nem valamilyen folytatás.

A bevételi dobogó első három fokán utoljára 2003-ban fordult elő, hogy nem valamilyen folytatás szerepelt. Ez a minta volt megfigyelhető a 2010-es évek egészében. 2011-ben a legjövedelmezőbb alkotások közül 10-ből 9 volt folytatás, 2022-ben pedig 8. Lehetséges, hogy a mozirajongók ráuntak a folytatásokra, és ismét elkezdődik az eredeti ötletek kora?

Idén ugyanis a legtöbb pénzt termelő három film a Barbie (1,385 milliárd dollár), aThe Super Mario Bros. Movie (1,360 milliárd dollár) és az Oppenheimer (865,5 millió dollár) volt. Íme a top6!

  1. Barbie 1,385 milliárd dollár
  2. The Super Mario Bros. 1,360 milliárd dollár
  3. Oppenheimer 865,5 millió dollár
  4. Guardians of the Galaxy Vol. 3 845 millió dollár
  5. Fast X 704 millió dollár
  6. Spider-Man: Across the Spider-Verse 690 millió dollár

Nem 2023 volt a legjobb év a moziknak

Az idei mozis év közel sem volt felhőtlen a nagy stúdiók számára, amely talán a legnagyobb névnek számító Disney adatain szemléltethető a legjobban. Az idén leszerepelt Disney-filmek sorában olyan címeket találunk, mint

  • a Marvelek,
  • az Indiana Jones és a sors tárcsája,
  • a Kísértetkastély,
  • valamint A Hangya és a Darázs harmadik része.

A szintén idén bemutatott A kis hableánytól is többet vártak – annak ellenére, hogy az említett film legalább 569 millió dolláros bevételt hozott világszerte, jócskán elmarad a Disney korábbi élő szereplős adaptációinak (Aladdin, Oroszlánkirály) sikereitől. A Disney 2023-as évének egyetlen sikeres produkciója a májusban bemutatott A galaxis őrzői: 3. rész volt, amely világszerte 845 millió dolláros bevételt hozott, amellyel negyedik a 2023-as toplistán. Persze nemcsak a Disney-nek volt rossz éve: a Tom Cruise nevével fémjelzett Mission Impossible: Leszámolás - első rész sem aratott nagy sikert a kasszáknál, noha az emberek szerették a filmet. 

(boxofficemojo.com)

(Borítókép: Ryan Gosling és Margot Robbie a Barbie című film bemutatóján. Fotó: Gabe Ginsberg/Getty)