A Magyar Filmadatbázis (MAFAB) összegyűjtötte, hogy melyik 10 filmet tartották a legjobbnak a magyarok 2023-ban. A lista közel 10 ezer idei filmre leadott szavazat alapján állt össze.

Korábban már beszámoltunk a 2023-as év legnagyobb globális bevételt elérő filmjeiről. Most jöjjenek a magyarok kedvencei! Akadnak meglepetések a MAFAB 2023-as listáján, amely a magyarok kedvenc 2023-ass filmjeit rangsorolta. A lista a magyar nézők szavazatai alapján tevődött össze és kissé meglepő módon három animációs film is helyett kapott rajta. 

10. Elemi

Rögtön kezdjünk is egy animációs mesével, amelyben a a tűz és a víz került a főszerepbe a Disney és a Pixar gondozásában. A kasszáknál ugyan megbukott a film, azonban a magyar nézők a jelek szerint mégis szerették az alkotást. 

9. Dungeons and Dragons: Betyárbecsület

A legendás számítógépes szerepjáték gazdag világát ültették vászonra a Paramount Picturesnél. A főbb szerepekhez pedig sikerült megnyerniük Chris Pine-t és Michelle Rodríquezt, ám ez sem mentette meg a filmet az anyagi buktától. Mi magyarok azért ezt is kedveltük. 

8. Wonka

Timothée Chalamet neve a jelek szerint nemcsak a tengerentúlon, hanem kis hazánkban is garancia a sikerre. Az év végének kellemes meglepetése ez a családi film, amelyben Willie Wonka életének egy szeletébe kaphatunk betekintést. A film pedig a jelek szerint nemcsak a kasszáknál, de a nézőknél is maradandót alkotott. 

7. Megfojtott virágok

Valós történetet, az oszázs indiánok száműzetését és tucatjainak meggyilkolását dolgozza fel Martin Scorsese filmje, amelyben a főszerepeket Robert De Niro, Leonardo DiCaprio és Lily Gladstone alakítják.

6. Super Mario Bros.: A film

Egy egész generáció nőtt fel a Super Mario nevű videójátékon, így nem csoda, hogy készítettek egy filmet a világ leghíresebb vízvezeték-szerelőjéről. Ahogy azt az ikonikus számítógépes játékból már tudjuk, Mariónak egy föld alatti hálózat mélyén kell megmentenie a hercegnőt.

5. Air - Harc a legendáért

A toplista ötödik helyén találjuk az egyetlen streamingen bemutatkozott alkotást a listáról. Ben Affleck rendezése, az Air – Harc a legendáért a Prime Videón tekinthető meg. A legendás sportmárka, a Nike küzdelmét követi nyomon, hogy a kosárzsenit, Michael Jordant megnyerjék egy termékszponzorációra. 

 4. A galaxis őrzői: 3. rész

2023 nem a szuperhősfilmek – és főként nem a Marvel éve volt. A Marvel-moziuniverzum egyetlen kritikai és bevételi sikere Chris Pratt és csapata újabb története lett. A szomorú, ámde mégis megható történetet pedig hazánkban is nagyra értékelték a nézők. 

 3. Oppenheimer

A 2023-as nyár két legnagyobb kasszasikere közül meglepetésre csak az egyik került be a magyar nézők top tízes rangsorába, és ez nem a Barbie lett – vagyis a rózsaszín világban játszódó filmet nem szívesen néznék meg újra a legtöbben. Christopher Nolan Oppenheimere ugyanakkor itthon több mint egymilliárd forint bevételt hozott és a film utólag sem okozott csalódást a többségnek.

2. Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész

Bár a drága gyártási költségek miatt anyagi bukta lett Ethan Hunt legújabb kalandja, de mind a nemzetközi, mind a hazai nézők szerették a Mission: Impossible - Leszámolás - Első Részét.

1. Pókember - A Pókverzumon át

Az első helyen egy szuperhősös kaland zárt, ami ráadásul animációs is egyben. Már az első rész, az Irány a Pókverzum is nagy siker volt – sokak szerint az eddigi legjobban sikerült Pókember-adaptáció. A másodikban a legendás Marvel-hős visszatér, de átkerül a multiverzumba, ahol egy csomó Pókember van, akiknek az a dolguk, hogy különböző világaikat védjék. 

(Borítókép: Filmes csapó, 2023-as felirattal. Illusztráció: MicroStockHub/Getty)