Kedden teljesen leállt a Meta, ami miatt elérhetetlenné vált a Facebook, az Instagram és a Messenger is, a felhasználókat pedig kiléptette a rendszer. Vannak, akik még mindig nem tudták visszaszerezni saját profiljukat, de akadnak olyanok is, akik be tudtak lépni, de nem frissül a hírfolyamuk.

Ahogyan arról a Velvet is beszámolt, tegnap valamivel fél öt előtt tömegesen dobálta ki felhasználóit a Facebook, a Messenger és az Instagram. A közösségi oldalak viszonylag hamar, nagyjából két óra után helyreálltak, de a Facebook még mindig nem üzemel tökéletesen az Index beszámolója szerint.

Az egyik fő probléma, amivel a felhasználók a leállás óta szembesültek az az, hogy akit kidobott a Meta, azoknak vissza kellett jelentkezniük, ez azonban nem sikerült mindenkinek. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a kétfaktoros hitelesítés nem működik megfelelően, ezért nem tudják visszaszerezni profiljaikat.

Másnak is bejelentkezési problémája van a Facebook alkalmazással?

Nem enged be, kéri az ellenőrző kódot, amit én kértem is a telefonomra, de nem érkezik meg. De azt kell mondanom, hogy elég nyugis nélküle”

– írta az X-en (korábbi Twitteren) az egyik külföldi felhasználó, de az Index is kapott olvasói leveleket a probléma miatt.

„A tegnap késő délutáni ominózus eset óta nem tudok visszajelentkezni, ráadásul kétfaktoros hitelesítésem van, az sms-ek nem jönnek meg a telefonszámomra.

Ma reggel pedig már sms-t sem tudtam kérni, mivel tegnap hatszor próbálkoztam, aminek az eredménye az lett, biztonsági okokból 24 óráig nem kérhetek újabb kódot, így valószínűleg csütörtökig nem fogok tudni bejelentkezni

– írta az egyik olvasó, aki ráadásul arra használja a közösségi oldalt, hogy a vevőivel kommunikáljon, így a hiba komolyan árt a felhasználó üzletének.

Az olvasók azonban nem csak a problémát jelezték, de egy lehetséges megoldást is.

„Ha a sima sms-t küldést választom nem enged vissza, mert nemes egyszerűséggel nem küld kódot.

Viszont ha a WhatsApp-ra kérem az üzenetet, akkor egyből megjön és vissza is enged. Én is ezt tapasztaltam, illetve az ismeretségi körben többeknek is működött ez a trükk

– írta egy leleményes felhasználó. Aki kiszúrta, hogy bár a Meta szinte összes platformján, vagyis a Facebookon, a Messengeren, az Instagramon, sőt még az idehaza kevésbé használt Threads-en is problémák vannak, de a WhatsApp továbbra is hibátlanul működik.

Az ügyes megoldás azonban nem küszöböli ki a Facebook minden hibáját, ugyanis sokaknak, akiknek sikerült belépniük, azoknak nem frissül a hírfolyamuk az említett közösségi oldalakon.

Azt továbbra sem tudni, hogy mi okozta a tegnapi leállást és mi áll a mostani hibák hátterében, de sokan arra gondolnak, hogy az Európai Unió szabályozása van a dolog hátterében, ugyanis a mostani péntekig, tehát március 8-ig a techcégeknek változtatásokat kell eszközölniük ahhoz, hogy megfeleljenek az Európai Unió új digitális piaci törvényének (Digital Markets Act – DMA), amelyet még 2022-ben fogadtak el.Ennek érdekében a Mark Zuckerbergéknek is végre kell hajtania bizonyos változtatásokat: többek közt garantálniuk kell azt, hogy a felhasználók különválaszthassák a Facebook- és Instagram-fiókjukat személyes adatvédelmi okokból kifolyólag, az online hirdetésekkel összefüggésben.

(Index)

(Borítókép: Facebook felirat. Fotó: GettyImages)