Egy szakértő szerint kevés rosszabb dolgot tehetünk laptopunkkal annál, hogy sosem húzzuk le a töltőről, ugyanis ezzel nagyon lerövidíthetjük hordozható számítógépünk élettartamát.

A legtöbb ember, ha otthon, vagy esetleg egy kávézóban használja laptopját, akkor folyamatosan töltőn tartja azt, hogy az 100 százalékon legyen arra az esetre, ha olyan helyen szeretné használni, ahol nincs áramforrás.

Kent Griffith, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem adjunktusa szerint azonban kevés rosszabb dolgot tehetünk számítógépünkkel annál, ha az akkumulátort állandóan 100 százalékon tartjuk.

A szakértő a Gizmodonak kifejtette, hogy az optimális állapot 20 és 80 százalék között van, ugyanis a 100 százalékos töltöttségi szint nagy terhelésnek teszi ki az eszköz lítium-ion akkumulátorát. Ezt az okozza, hogy a folyamatosan töltőre dugott laptop magas feszültségű állapotban sok kis töltést végezve 99 és 100 százalékon tartja magát.

Sokan azért szoktak rá arra, hogy folyamatosan bedugva használják eszközüket, mert azt gondolják, hogy a töltőre dugott hordozható számítógép az asztali verzióhoz hasonlóan közvetlenül a konnektorból táplálja energiával a gépet. Ez azonban egy tévhit, ami akár sokba is kerülhet.

(Gizmodo)

(Borítókép: Laptopozó férfi. Fotó: GettyImages)