Az új szabályozás értelmében 13 éves kor alatt korlátoznák az okostelefonok használatát, 18 éves korig pedig nem regisztrálhatnának a fiatalok a közösségi oldalakra.

Az Emmanuel Macron francia elnök által felállított szakértői bizottság korlátozná 13 éves korig az okostelefonok használatát, 18 éves korig pedig a közösségi média használatát.

Döntés még nem született, de maga Emmanuel Amcron kezdeményezte a javaslatot, hogy Franciaország élen járjon egy új, gyerekbarát szabályozási modell kialakításában. A pszichiáterek és addiktológusok által vezetett bizottság úgy véli, hogy a gyerekek áruvá váltak a technológiai piacon, ezért bizonyos szabályozási eszközökkel kellene őket megvédeni a techcégektől.

Hatéves kor előtt egyetlen gyermeknek sincs szüksége képernyőre ahhoz, hogy fejlődjön

– mondta Servane Mouton pszichiáter, a bizottság egyik vezetője a 444.hu szerint.

Valójában a képernyők ebben a korban meggátolhatják a megfelelő fejlődésüket

– tette hozzá a szakértő.

A bizottság irányelveket is felállított, amelyek alapján 3 éves korig egyáltalán nem szabadna képernyő elé engedni a gyerekeket, 11 éves korig maximum internet hozzáférés nélküli telefonokat szabad engedélyezni a fiataloknak, okostelefonokat pedig csak 13 éves kor felett ajánlják. A javaslatcsomag szerint még általános iskolában, oktatási célra sem kellene számítógépet vagy táblagépet használnia a kiskorúaknak. A kérdés persze az, hogy hogyan fogják távol tartani a szabályozások a fiatalokat olyan népszerű közösségi oldalaktól, mint a TikTok vagy az Instagram.

A szakértői bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy nem céljuk a szülőket hibáztatni, mivel ők is a „hatalmas technológiai ipar áldozatai”. Úgy gondolják a társadalom egészének kellene többet tenniük, például fontos lenne, hogy a felnőtteknek a  munkaidőn kívül ténylegesen ne kelljen munkával foglalkozniuk, képernyőmentes éttermeket és kávézókat kellene működtetni, de az sem lenne hátrány, ha a szülőknek hazatérve a telefonjukat egy dobozba kellene rakniuk.

(444.hu)

(Borítókép: Gyerekek telefonnal. Fotó: GettyImages)