A legtöbben azt gondolják, hogy csak a filmekben történhet meg olyan, hogy valakinek meghackelik telefonját, hogy ellopják az adatait, pedig a valóságban bárki áldozatul eshet.

Napjainkra az egyik legfontosabb értéktárgyunk lett a mobiltelefon, még akkor is ha viszonylag olcsó készüléket használunk, hiszen segítségükkel nem csak kapcsolatot tartunk ismerőseinkkel, vagy híreket olvasunk, hanem az összes személyes adatunkat is tároljuk rajtuk.

Bankszámlaadataink, jelszavaink, de még a családi fotóink is megtalálhatóak a telefonjainkon, így igazi kincsnek számít ez az eszköz a hackerek számára. A legtöbben azonban nem gondolunk arra, hogy pont a mi készülékünket akarná feltörni valaki, hiszen a legtöbben nem vagyunk se ismertek, se elképesztően gazdagok, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy védve vagyunk.

Elég, ha valahol csak egyszer felcsatlakozunk egy ingyenes, nyílt Wi-Fi hálózatra, vagy belefutunk egy internetes vírusba és máris a hackerek áldozatává válhatunk. A joy.hu összeszedett 5+1 jelet, amelyek arra utalnak, hogy megpróbálnak, vagy már be is törtek készülékünkbe a hackerek.

Hívások és üzenetek ismeretlen, külföldi számokról

Valószínűleg sokan jártak már úgy, hogy egy külföldi számról keresték őket, pedig nem ismernek senkit az adott országban, ahonnan a hívás érkezett. Ezzel a technikával a hackerek megpróbálnak kapcsolatot teremteni a készülékével, így a legjobb ha nem vesszük fel és letiltjuk a hívó telefonszámát. Szintén gyanús lehet, ha sms-ben kapunk furcsa linket – általában valamilyen nyereményjátékot hirdető, csomagszállítással vagy valamely előfizetésünket érintő szöveg kíséretében. Ez a link a legtöbb esetben egy vírus, amely egyből telepít kéretlen tartalmakat a készülékünkre, ha megnyitjuk, sőt az összes névjegyzékünkben szereplő számnak továbbítja a nevünkben az üzenetet, amelyet mi is kaptunk.

Magas mobilinternet használat

Gyanús lehet, ha jóval több mobilinternetet használunk, mint általában szoktunk anélkül, hogy változtattunk volna szokásainkon. Ez egyértelmű jele annak, hogy feltörték készülékünket. Ilyenkor érdemes megnézni, hogy mely alkalmazások mennyi internetet használnak, így kiszűrhetjük azt, amelyik kéretlen tevékenységet végez titokban.

Új applikációk

A készülékek frissítésekkor vagy egy új telefon vásárlásakor a gyártók gyakran telepítenek bizonyos alkalmazásokat. Azonban ha azt vesszük észre, hogy bármiféle jelzés nélkül új applikációk kerültek a készülékünkre, abban az esetben akkor járunk a legjobban, ha azonnal töröljük azt, mert könnyen lehet, hogy a pénztárcánk fogja bánni, ha sokáig rajta marad készülékünkön a nem kívánt app.

Változás a beállításokban

A legegyértelműbb jele annak, hogy valaki bejutott a készülékünkbe az, ha új beállítások jelentek meg rajta. Ilyen lehet például az, ha egyes applikációk engedélyt kaptak arra, hogy hozzáférjenek a készülék kamerájához, vagy a billentyűzetünk figyeléséhez miközben mi nem adtunk engedélyt erre.

Gyorsabban merül a készülék

Nem használja többet a telefonját, mégis egyik napról a másikra jóval gyakrabban kell töltenie azt? Előfordulhat, hogy régi a készülékünk és az akkumulátor problémái adódtak, de ha nem ez a helyzet, akkor valószínűleg, hackerek, vírusok állhatnak a háttérben. Ilyenkor is érdemes átfutnunk, hogy milyen programjaink vannak telepítve, hátha feltűnik, hogy valamelyiket nem mi telepítettük a telefonra.

(joy.hu)

(Borítókép: Férfi egy telefonnal. Fotó: GettyImages)