A gyerekek és a felnőttek esetében más az optimális képernyőidő.

A Semmelweis Egyetem cikksorozatának legújabb részében azt foglalták össze, hogy milyen óvintézkedéseket tehetünk, hogy megőrizzük a jó látásunkat. 

Kevesebb idő a képernyő előtt

A mesterséges fényt kibocsátó eszközök jelentősen hozzájárulhatnak a rövidlátás kialakulásához, főként a gyerekeknél – figyelmeztetett dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója. A 10 éves korosztály körében végzett felmérésből kiderült, hogy míg korábban a gyerekek negyede volt rövidlátó, addig a 2023-ra már az 56 százalékot is elérte ez az arány. A szakorvos azt is elmondta, hogy a napi képernyőidő korlátozás kulcsfontosságú:

Egy iskoláskorú gyerek naponta maximum 1-2 órát, egy 2 éven aluli pedig lehetőleg egyáltalán ne nézzen tévét vagy okostelefont. De felnőttként sem szabad átlépni a napi 6-7 órát!

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás – mind az UV-A, mind az UV-B – nemcsak a bőrre, de szemre is káros hatást gyakorol. Az UV-B nagyobb energiát hordoz, nagy részét azonban elnyeli a szaruhártya és a szemlencse. Ezzel szemben az UV-A kisebb energiájú, de kevésbé nyelik el a szem elülső szövetei, így több károsodást okozhat a szem belsejében. Ezeknek a negatív hatásoknak nemcsak nyáron, hanem egész évben ki van téve a szemünk, ezért fokozottan figyelni kell a szem megfelelő fényvédelmére. 

A Semmelweis Egyetem szakértője a fentieken kívül további hasznos tanácsokat is megfogalmazott:

  • A dohányzás a szemnek is árt, tehát kerülje a cigarettát!
  • Előzze meg a szemszárazságot!
  • Soha ne nyúljon a szemébe piszkos kézzel!
  • Ne feledkezzen meg a rendszeres szemészeti szűrővizsgálatokról!

(Borítókép: Egy férfi telefonozik. Fotó: Getty)