Bár egy korábbi posztom inkább arról szólt, hogy milyen élelmiszercsomagoknak örülnek legjobban a Németországban élő magyarok, rengeteg olyan levél érkezett, amiben a gyakorló emigráltak tippeket adnak, hol lehet ezeket a termékeket beszerezni kint, illetve mivel lehet pótolni. Olvasóink azt írták, általános probléma, hogy a frissen letelepedett magyaroknak fogalma sincs arról, hogy Németországban némi utánajárással szinte minden megtalálható, vagy legalábbis hasonló áru biztosan van a polcokon. 

Fehér kenyér 

„Weizenbrot (Fladen Brot), és minden pékségben tudni fogják mit keresel. Vagy Weizenbrötchen  ez sima zsemle, fehér lisztből” - írta Klau. 

Az utóbbira, a kauflandos Frühstück Brötchenre van rákattanva egyébként az én családom is, szinte minden szupermarketban fellelhető. Pár percig kell a sütőben sütni, és friss, meleg, ropogós hazai íz kerül az asztalra. 

Túró Rudi

A Stuttgartban élő Anita hívja fel a figyelmét mindenkinek, hogy a legtöbb piacon van magyar stand. Itt található többek között Túró Rudi is, olvasónk szerint sajnos horror áron. Hasonló édességet lehet kapni pl. a Kauflandban is, de az nem az igazi. A magyar pöttyös ízére viszont nagyon hajazó desszert van a török és az orosz boltokban. 

Tehéntúró

Ugyancsak az orosz boltokban kell keresni a darabos túrót is (TVRO néven, ismét Klau tippje alapján). „Mivel a mi kis városunkban erre nincs lehetőség, kénytelen voltam kipróbálni a német terméket, aminek állaga inkább a túrókrémhez hasonlít. Azt kell mondjam, ugyanúgy lehet belőle túrógombócot és süteményeket, tortákat készíteni, sőt. Túrós csuszának viszont valóban érdekes, emiatt én a tepsibe szoktam rakni és ott kicsit rápirítani a szalonnával megszórt, túróval, tejföllel összekevert tésztára. Máris gusztusosabb és finomabb” - írta Tímea. 

Darált keksz

Olvasónknak arra is volt megoldása, ha valaki a kókuszgolyóhoz hiányolná a darált háztartási kekszet: „van butterkeks, amit egy darálóval át lehet alakítani.”  

Savanyított káposztalevél

„Túl sokszor nem csinálunk töltött káposztát, úgyhogy számunkra nem akkora hiánycikk a savanyított káposztalevél, karácsonykor viszont a Kaufland zöldségespultja tele volt fél kilós kiszerelésekkel. Év közben viszont tényleg nem lehet kapni, ám az internet erre is megoldást nyújt: pillanatok alatt elő lehet keresni a savanyítási eljárást, az elkészült káposztaleveleket pedig le is lehet fagyasztani ínséges időkre” – írta Magdi. 

(Én egyébként ma is találtam a Kauflandban.)

TV paprika

Szintén lehet kapni minden nagyobb boltban, csak annyira kicsik, hogy töltelék nem fér bele. Ancsi javaslata töltött paprikához: "Egyszerűen csak nem kell beletölteni a húst, hanem a paprikát és a gombócokat egymás mellé helyezni a kuktában/fazékban".

Lebbencstészta

Tényleg hiánycikk, de a lasagne tésztája kissé feltörve ugyanúgy jó a levesbe.

Mi van még?

Piros Arany, Univer Gulyáskrém, Erős Pista, Pick szalámi, magyar kolbászok- a hungarikumok minden mennyiségben, sokszor jóval olcsóbban, mint Magyarországon. Anita szerint viszont csak a német boltokban lehet megúszni jó áron ezeket, 

a magyar standokon ugyanis a magyar árusok sokszor 500-600 százalékkal is drágábban árulják a hazai termékeket.

Kürtőskalács és lángos is van minden nagyobb városban, általában magyarok árulják. Tarhonya (az igazi, az un. úttörőgombóc), csigatészta a Kauflandban. Sós szotyi, tepertő, juhtúró az orosz boltokban vásárolható, és most már lehet kapni szaloncukrot a karácsonyi vásárokban is. 

Viszont!

Több olvasónk is jelezte, hogy sóskát sem a szupermarketekben, sem a piacokon nem talált. Ha ön tudja, merre kell keresni, kérjük, írja meg a  Velvet emailcímére