Hasznos tanácsokat adó sorozatunk előző részében azt jártuk körül, hogy milyen módszerekkel utazhatunk Európában, most pedig azt nézzük meg, hogy mit tegyünk, hol legyünk a célállomáson – vagyis milyen szálláslehetőségek vannak egy európai országban.

A legolcsóbb módszer nyilvánvalóan az, ha valakinek van európai nagyvárosban élő barátja/rokona/ismerőse, akinél meg lehet szállni pár napra teljesen ingyen, de ez természetesen nem mindenkinek adatik meg. Ilyenkor bizony nem árt időben megszervezni azt, hogy hol is fogunk lakni -  nézzük a legfontosabb szállástípusokat. 

Hostelek - Olcsó és könnyen lehet ismerkedni

Hostelekbe elsősorban azért megy az ember, mert olcsó és nem utolsósorban nagyon könnyen lehet ismerkedni, barátságokat kötni. Érdemes előre megnézni a neten a szálláshelyeket, mert könnyen rémes helyekbe is belefuthat az ember, de kifoghat akár egészen klassz szállásokat is. Az alábbi honlapok segítségével rengeteg, megfizethető áron kínált szálláshely között válogathatunk.

Először is érdemes megnézni a Booking.com oldalát, ahol városra és időpontra lebontva kereshetünk magunknak szállást, aztán nem árt ellenőrizni a kinézett helyeket a TripAdvisor oldalán, ahol az utazók, hátizsákos fiatalok (backpackerek) és a vendégek minősítik az adott szállásokat rövid szöveges értékeléssel és pontszámokkal.

A European Hostels honlapon rákereshetünk arra, hol kínálják a legolcsóbb szálláslehetőséget az adott európai városokban és még hasznos utazási tanácsokat is olvashatunk.

A Hostelworld segítségével a világ bármely pontján találhatunk igényeinknek és anyagi lehetőségeinknek megfelelő szállást. Érdemes a szálláshelyekről készített értékeléseket, a turistáknak szóló kalauzokat és az utazási ötleteket ismertető rovatokat is áttekinteni.

A Hostels.com honlapon pedig több mint 35 000 ifjúsági szállás közül lehet választani.

A Hostelbookers is hasznos tud lenni, a honlap globális adatbázisában több mint 3500 ifjúsági szállás és olcsó hotel körében kereshetünk.

Airbnb

Ha utazásunk során otthonosabb környezetre vágyunk, szobát vagy akár teljes lakást is bérelhetünk az Airbnb segítségével. A honlapon 192 országban és több mint 34 000 városban találhatunk bérelhető szálláshelyeket – apartmant, szobát, lakóhajót, sőt még fára, az ágak közé épített kis házikót is, ha éppen úgy hozza a sors. Mostanában ez a legnépszerűbb szálláskereső oldal az európai utazók körében. 

Otthoncsere

Ha rendelkezünk saját lakással és hajlandóak vagyunk arra, hogy az ingatlant idegenek rendelkezésére bocsássuk, akkor az otthoncsere remek lehetőség, mivel így teljesen ingyen szállhatunk meg a cserepartner lakásában.

Couchsurfing

A kanapén való alvást bizonyára mindenki ismeri - ha csatlakozunk a közösséghez, világszerte több mint 100 000 városban szállhatunk meg ingyenesen a hálózat vendégszerető tagjainál. Ezek az alkalmak remek lehetőséget kínálnak arra, hogy újra felfedezzük saját városunkat, és hogy külföldi turistákkal is megismerkedjünk.

Knok

A Knok egy online közösség családok számára, akik ingyenesen szállhatnak meg egymás otthonában. A hálózat keretében, mely 159 országra terjed ki, összesen több mint 30 000 család bocsátja saját otthonát a közösség tagjai számára. A szolgáltatás tartalmaz lakásbiztosítást is.

És most nézzük a magasabb árkategóriájú szálláshelyeket: a hoteleket!

Hotelek Európában

Szerencsére még a legdrágább országokban is akadnak megfizethető, magyar árszinthez közelítő, vagy alig drágább szállodaláncok. Érdemes rákeresni a szállodákra a Hotels.com oldalán, és össze is hasonlíthatjuk a különböző európai hotelek árait a HotelsCombined nevű honlapon.   

Nagy-Britanniában a Premier Inn szállodalánc honlapján érdemes keresni, vagy a Travelodge hálózatát megnézni, amelynek szállodáiban már 21.000 forintért is lehet kapni szállodai szobát egy éjszakára (az ár tájékoztató jellegű). 

A finn Omenahotel szobáiban egy franciaágy van meg egy lehajtható ágy és a hotelben nincs recepció és személyzet - a szobánkat pedig egy foglaláskor kapott kóddal tudjuk elfoglalni. 

A Japánban oly népszerű kapszulahotelek Európában nem igazán terjedtek el, egy ideig Franciaországban és Angliában lehetett ezzel a költségtakarékos módszerrel megszállni, de ma már nagy részüket eladták, vagy átalakították, már csak Angliában maradt néhány és Belgiumban egy.


A kapszulahotelek lényege az, hogy a szállásunk mindössze egy pici szoba egyetlen franciaággyal, ráhajtva egy emeletes ággyal, és van még egy mini tévé és egy mosdó a helységben, a vécé és zuhanyzó a folyosón. Voltaképpen ez egy műanyag kapszuláról volt, amely kipucolta önmagát. Az elmúlt időszakban ezeket az igényetelen és miniatűr szálláshelyeket átnevezték F1-re, felújították és kicsit komfortosabbá tették a szobákat, most már vannak emeletes ágy nélküli, igényesebb verziók is.

SZABAD ÉG ALATT, TENGERPARTON

És természetesen vannak a kifejezetten alacsony árkategóriába tartozó, vagyis ingyenes, egyéb szálláslehetőségek: aludhatunk a szabad ég alatt, a tengerparton vagy akár egy lakókocsiban, furgonban. Sőt, ha úgy hozza a szükség, aludhatunk pályaudvaron vagy repülőtéren is éjszakázhatunk.

Reptéri álom

Létezik egy honlap, A Guide to Sleeping in Airports, amely a repülőtéren alvóknak készített online kalauz tanácsokkal szolgál azt illetően, mire érdemes odafigyelniük azoknak az utazóknak, akik a repülőtéren fogják álomra hajtani a fejüket.

Érdemes megnézni néhány konkrét példát - kiválasztottunk 3 nagyvárost, és megnéztük, hogy mennyibe kerül jelenleg 3 nap ott tartózkodás. 

Az árak tájékoztató jellegűek, és a 2017. március elején foglalható szállásokra vonatkoznak!

Madrid

  • 3 nap egy belvárosi hostelben 1 főnek:14.700 Ft
  • Teljes lakás egy éjszakára az Airbnb-n: 11.600 Ft
  • Megfizethető hotel 2 főnek: 18.900 Ft

Amszterdam

  • 3 nap egy hostelben 1 főnek15.000 Ft
  • Egy apartman lakás egy éjszakára az Airbnb-n: 19.900 Ft
  • Megfizethető hotel 2 főnek: 25.600 Ft

Ljubljana

  • 3 nap egy hostelben 1 fő részére: 15.600 Ft
  • Teljes lakás egy éjszakára az Airbnb-n: 11.600 Ft 
  • Megfizethető hotel 2 főnek 3 éjszakára: 25.600 Ft

Források:

Booking.com
Szallas.hu
Europe.eu Youth