Ahogy Magyarország megyékre oszlik, úgy Olaszország régiókból áll. A szigeteket (vagyis csak Szicíliát) nem számítva a legnagyobb régió Piemont, ami a fenti térképen pirosra van színezve, Itália északi részén a legnyugatibb terület ez, aminek jó részét az Alpok több ezer méter magas csúcsai foglalják el, de a régió bőven el van látva dombsággal és alfölddel is.

Piemont Olaszország részei közül nem számít a legismertebbek közé, pedig mindenkinek lenne rá oka, hogy egy kicsit megismerkedjen vele, a hétköznapjaink tele vannak ugyanis piemonti dolgokkal, még Magyarországon is. Ön egy csomó piemonti dolgot ismer, csak valószínűleg nem tudja róluk, hogy piemontiak.

Mindjárt jöhet a játék, de azért azt hadd tegyük ide, hogy bizonyos szempontból maga Olaszország is piemonti, hiszen az 1800-as években Piemontból indult ki az itáliai régiók egyesítéséért harcoló mozgalom. Ha nincs Piemont, ha nincsenek a piemontiak, ha nincs a piemonti királyi család, akkor Olaszország se lett volna. Vagy legalábbis nem úgy, illetve nem akkor lett volna, ahogy az összeállt úgy 150 évvel ezelőtt.

Ha ön érdeklődik Olaszország, vagy az olasz konyha után, akkor az alábbi kvíz pont önnek való. Ha elindítja a játékot, Magyarországon is hétköznapinak mondható tárgyakat, ételeket, közismert személyeket fog látni, a feladat mindössze annyi, hogy tippeljen, hogy amit/akit a képen lát, piemonti-e vagy sem!

Talán kicsit olyan lesz önnek is kitölteni ezt a tesztet, mint amilyen élmény nekem volt, amikor annak idején úgy alakult az életem, hogy Piemontba költöztem. Eleinte szinte minden másnap elcsodálkoztam valamin:

jé, ez is piemonti?!

Hát nézzük, az ön reakciója is ez lesz-e. (Az egyértelműség kedvéért: azért nem az összes kérdésnél az a helyes válasz, hogy ez is piemonti.)

A játék lezárult.

Például a Nutelláról mit gondol, honnan származik? Nyilván nem áruljuk el, a tesztből minden ki fog derülni!

Posted by Velvet on Wednesday, 19 April 2017