Pár hét - mindössze ennyi ideig sírtunk a magyar konyha és kaják után, miután elköltöztünk Szászországba. Pillanatok alatt sikerült ugyanis pótolni a hiánycikkeket, megtanultam német termékekkel főzni, illetve új dolgokkal, ízekkel ismerkedtünk meg. 

A teljesség igénye nélkül összeszedtem, hogy ha Németországba költözik, vagy csak ideiglenesen ott tartózkodik, miket érdemes a kosarába pakolni a szupermarketben, miket kóstoljon meg. Ha önnek mégsem jönne be az, amiért az én családom rajong, kérem, ne írjon dühös üzenetet – inkább azt, mivel bővítsük az alábbi listát! 

Spätzle

A Spätzle tulajdonképpen a magyar nokedli német megfelelője, ami a hagyományos sváb konyha egyik meghatározó körete. Összetevői ugyanúgy a búzaliszt, tojás, víz (olykor tej), só, alakban viszont eltér a mi galuskánktól. Nálunk igencsak megkönnyíti a gyors vacsora elkészítését a csomagolt kiszerelésben kapható változata: egyszerűen csak összekeverem pár tojással, a tűzhelyen serpenyőben felmelegítem, és máris kész a tojásos nokedli. 

Tejbegríz

Igazából teljesen mindegy, hogy melyik márkát vesszük ebből a nagy tejfölös doboznyi kiszerelésben kapható desszertből, mert mindegyik eszméletlenül finom. A Kaufland polcain közvetlenül mellette található a hozzá ajánlott öntet, amiből 4-5 fajta biztosan van, de mi a rebarbarásat szeretjük a legjobban. A hozzánk látogató családtagok és ismerősök körében akkora sikert aratott, hogy amikor Magyarországra utazunk, és megkérdezzük, mit vigyünk, a tejbegríz van az első helyen. 

17194024 10208667684146435 229974259 o

Kolbász brötchennel, Bautzner mustárral

Akik jártak már német vásárban vagy fesztiválon, azok számára biztosan ismerős a helyszínen kapható kolbász brötchennel (zsemleféle), mustárral. Hogy a többi tartományban honnan szerzik be az alapanyagokat, arról nincs tudomásom, de Szászországban a kolbászosok a Kauflandban található kolbászra és brötchenre esküsznek, egy igazi szász pedig Bautzner mustárral locsolja meg a szaftosra sült falatot. Annyira rákattantunk erre, hogy heti egy alkalommal biztos, hogy beizzítjuk az elektromos grillsütőt. A magyarokkal szemben a németek nem nyársalni, hanem grillezni szoktak, így amint jön a tavaszi jó idő, kisvárosunk délutántól kolbászszagban úszik. 

Snackinis

A pár centis kolbászdarabkákat legelőször a kislányunk miatt vettük meg, aztán annyira bejött mindenkinek, hogy folyamatosan kerül az asztalunkra. Arra is rájöttünk, hogy hosszú autós utakra a lehető legegyszerűbb kaja, így amikor kirándulunk, két-három csomaggal viszünk magunkkal, brötchennel és koktélparadicsommal fogyasztjuk. 

Mini-Berliner

Utálok lavórnyi forró olaj mellett állni és sütögetni benne dolgokat, ebből kifolyólag, amióta elköltöztünk Németországba, igazán jó fánkot hosszú ideig nem is ettünk. Nemrégiben viszont rábukkantunk a dobozos Mini-Berlinerre (berlini fánk), és azóta minden vasárnap ez a desszert a húsleves és töltött káposzta után. Szintén a fagyasztott cuccoknál kell keresni, aztán egyszerűen csak kiolvasztani. 

Mezzomix

A Mezzomix a Coca-Cola terméke, amit 1973 óta gyártanak Németországban (ezen kívül Svájcban, Ausztriában és Finnországban). Ez az üdítő konkrétan a kóla és a narancsos ital, a Fanta keveréke. Mi nem iszunk sokszor, de ha külföldről jönnek hozzánk látogatóba, mindig veszünk egy-két üveggel kóstolásra, érdekességképp. 

Barna szósz

A barna szósz elengedhetetlen eleme a német ünnepi vacsorának, legelőször a Drezdában élő nővéreméknél kóstoltuk, sertéssült és párolt káposzta társaságában. Ennek az elkészítésével sem nagyon szoktam tökölni a konyhánkban, egyszerűen megvesszük a Kauflandban. 

Véleménye, hozzáfűznivalója van?

Ha ön is külföldön, egy európai országban él, írja meg nekünk, mik a kedvenc termékei a hipermarketekből/szupermarketekből! A Velvet mailcímén folyamatosan várjuk leveleiket!